Ръст на производството на свинско месо в САЩ

В момента на световния пазар има голямо търсене

77 милиона и 630 хиляди свине са преброени към 1 март в свиневъдните ферми в Съединените щати. Това са 3 милиона или 4 процента повече, отколкото към същата дата на миналата година, както и рекорден брой при пролетното преброяване на селскостопанските животни, показват данните на земеделското министерство.
 
Големият брой свине тази година ще доведе и до ръст на производството на свинско месо и до увеличение на експорта. От това могат да пострадат европейските износители, коментират експерти. Според анализаторите във Вашингтон производството на свинско месо в Съединените щати ще се увеличи с 5 на сто до рекордните 13 милиона тона кланично тегло.
 
В момента на световния пазар има голямо търсене, най-вече от страна на Китай. Американските доставчици са сред тези, които най-бързо и адекватно са реагирали на повишеното потребление. За първите два месеца на тази година Съединените щати са изнесли за Китай близо 440 хиляди тона прясно и замразено свинско месо на стойност над един милиард долара. Така Народната република е най-големият клиент за американските производители. За това допринесе и първата фаза на двустранното търговско споразумение, което облекчи достъпа на американското месо до китайския пазар и намали вносните мита.
 
Европейските производители също отчитат ръст на експорта през януари и февруари 2020-та. Към трети страни са изнесени 807 хиляди тона, или 14 % повече, отколкото година по-рано.
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.