1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Равносметка за африканската чума у нас

Равносметка за африканската чума у нас

Над 2 милиона и 200 хиляди лева са платени на хората, които доброволно са заклали прасетата си в задния двор с цел превенция срещу африканската чума по свинете. Това отчете земеделският министър Десислава Танева по време на редовния парламентарен контрол днес. Подадени са над 7 400 заявления за обезщетения.

От болестта са засегнати 12 области, като в едно от активните огнища в Голямо Враново трябва да бъдат умъртвени 1 000 свине-майки. От 22 дни няма регистрирано огнище на чума при домашните свине. Всички домашни прасета трябва да имат мерки за биосигурност, заяви министърът. В тази връзка министерството работи върху нови мерки за защита в трите вида стопанства – лични, семейни ферми и индустриални, за да се избегне бъдещо усложняване на епизоотичната обстановка. Новите правила ще намалят и максималната бройка на разрешените за отглеждане свине в личното стопанство. Сега тя е 5, но от министерството обмислят да я редуцират на 3. Междувременно депутатите приеха на първо четене промени в Закона за лова и опазване на дивеча. Според тях министърът на земеделието ще може със заповед да променя сроковете за ловуване и да регулира числеността на запасите при дивата свиня, в случай на епизоотична обстановка. Припомняме, че тази поправка дава възможност на агроведомството да разреши стартът на групов лов на дива свиня да започне по-рано. Очаква се това да стане още през този месец, като ще се удължи и краят на лова с два месеца до март 2020-та година. От Националния съюз на ловците и риболовците приветстват изменението.

Чрез свиване на популацията на дива свиня се намалява рискът от разпространението на африканската чума по свинете. Такава препоръка отправят и от ЕК. В Народното събрание Танева каза още, че отварят отново две мерки, които ще важат за свиневъдите, пострадали от болестта. Големите комплекси ще могат да кандидатствта по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, а за малките ферми и личните стопанства ще се отвори подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“. До края на месеца ще стане ясна визията за условията на които трябва да отговарят стопанства тип „заден двор“, за да продължат дейността си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.