Шап и чума по дребните преживни в Турция

България е докладвала едно първично и пет вторични огнища на африканска чума по дивите свине

Регистрираха шап и чума по дребните преживни животни в Турция. През първата седмица на септември по данни от информационната система на Европейския съюз за обявяване на особено опасни болести по животните е регистрирана също и шарка по овцете и козите в южната ни съседка. Информацията е на Центъра за оценка на риска по хранителната верига. 
 
В системата е отразена и болестта син език в Италия, Гърция, Румъния, Република Северна Македония, както и африканска чума по домашните свине в Полша, Румъния и Словакия, африканска чума по дивите свине в Естония, Унгария, Полша, България, Латвия, Литва, Румъния и Словакия. Констатирана е още инвазия с Малък кошерен бръмбар в Италия; кои херпесвирусна инфекция в Германия; бяс в Турция и Молдова; туберкулоза по говедата в Германия; антракс в Турция и западнонилска треска в Испания.
 
България е докладвала едно първично и пет вторични огнища на африканска чума по дивите свине. Гърция е докладвала 13 първични огнища на син език. Румъния - 1 първично огнище на син език, 38 първични и 8 вторични на африканска чума по домашните свине и 12 първични на африканска чума по дивите свине. Турция е докладвала 2 вторични огнища на шап, 1 първично на чума по дребните преживни и едно на шарка по овцете и козите, както 29 първични огнища на бяс и 15 на антракс. Република Северна Македония е докладвала 159 първични огнища на син език. В Унгария епизоотичната обстановка е по-спокойна докладвани са само 26 вторични огнища на африканска чума по дивите свине. В Полша положението е по-сложно докладвани са 51 първични огнища на африканска чума по дивите свине. 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.