Шокиращи кадри от една от най-големите ферми за норки в света

В Полша обсъждат забрана

Полша – третият най-голям производител на ценни кожи в света – обсъжда забрана на сектора, след като този вторник полската организация Otwarte klatki публикува шокиращите резултати от двумесечно разследване в най-голямата ферма за кожи в страната. Активист от организацията, работещ във фермата под прикритие, документира случаи на канибализъм, отворени рани, нелекувани болни животни и други.

Фермата за норки се намира в село Горечки. Тя е най-голямата в Полша и вероятно в света – според свидетелства от работници е възможно в нея да се отглеждат половин милион животни. Използвайки телефон и скрита камера, Йевхен документира условията във фермата в рамките на два месеца.

Записите от фермата в Горечки показват множество случаи на канибализъм, агресия, самонараняване, отворени рани и норки с парализирани крайници”, казва Богна Вилтовска, Директор на разследванията и интервенциите в Otwarte klatki. “Проведеното разследване е недвусмислено доказателство, че страданието на животните не е резултат на отделни случаи на човешка грешка или жестокост, а универсален проблем в установената система за отглеждане на диви животни за кожи.

Активистът, разследвал фермата, се е съгласил да разкрие самоличността си и говори открито пред камера за преживяването си като работник във фермата. Видеото е достъпно и на български език (линк към него тук: https://facebook.com/825866477947639).

Три часа след като публикувахме кадрите от фермата в Горечки, председателят на управляващата партия Ярослав Качински обяви на пресконференция предложение за промяна в Закона за защита на животните, която предвижда забрана на фермите за кожи. Предстои официално да бъде входиран законопроект, но кожухарската индустрия вече е в паника., коментира Павел Равицки, председател на Otwarte klatki.

В България една от двете съществуващи ферми за норки в инвестиционния си проект е посочила, че цели да постигне капацитет от 400 000 норки. Това би я превърнало в една от най-големите ферми за норки в света. Обектът е един от многобройните бизнеси на най-мащабните птицепроизводители у нас – собствениците на фирма “Градус”.

Кадри от тази ферма бяха публикувани през 2017 г. от българското сдружение КАЖИ (“Кампании и активизъм за животните в индустрията”) (линк към тях тук: https://www.facebook.com/132847264000273).

Последвалата кампания за забрана добива на ценни кожи у нас събра над 51 000 подписа. Миналия септември депутати внесоха в Народното събрание законопроект за забрана отглеждането на животни за кожи, който премина през две парламентарни комисии, но и до днес не е стигнал до пленарна зала.

Петя Алтимирска, председател на сдружение КАЖИ, коментира: Кадрите от полската ферма са още едно доказателство, че във фермите за кожи е невъзможно животните да се третират хуманно. Надявам се и българските политици да имат очи и да изгледат тези кадри. Също така ги призовавам да възстановят дебата около законопроекта за забрана на фермите за ценни кожи и да сложат край на тази жестокост в България.  

Видео по темата:

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.