Ситуацията в Полша се успокоява

Първите случаи на африканска чума бяха регистрирани през 2014 година

Епидемиологичната обстановка с африканската чума по свинете в Полша се успокоява, съобщават от агроведомството в страната. 77 общини, в които е имало случаи при домашни свине, в момента са свободни от болестта.
 
В Полша първите случаи на африканска чума бяха регистрирани през 2014 година. Благодарение на строгите мерки за сигурност в момента кривата на новите случаи става все по-полегата, посочи земеделският министър Ян Ардановски.
 
Голям и все още нерешен проблем остава разпространението на вируса сред популацията от диви свине. Ардановски призова ловците в страната да изпълнят дълга си и да продължат да отстрелват глигани, за да намалят риска от пренасяне на болестта от диви на домашни свине.
 
В германските региони, граничещи с Полша, стопаните и ветеринарните власти следят ситуацията с повишено внимание, тъй като от източната страна на границата от началото на годината има регистрирани над 2300 диви свине, умрели от вируса. Затова провинция Бранденбург смята да изгради ограда по границата, с която да предотврати преминаването на полски глигани на германска територия.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.