Стопани в Германия искат постоянна ограда

Досегашните предпазни мерки не са били достатъчни

За постоянна ограда по границата с Полша настояват свиневъди в Германия. Според фермерите властите в източните провинции не са се справили добре със заплахата от африканска чума и са допуснали вирусът да премине на немска територия.
 
Досегашните предпазни мерки не са били достатъчни, установяват стопаните в Германия. Тъй като в Полша африканската чума по свинете е все така активна, още много отдавна е трябвало да се издигне постоянна ограда по границата, смятат те. Разноските за едно такова съоръжение биха били много по-малки, отколкото ще бъдат щетите, нанесени от заразените с вируса глигани, открити в провинция Бранденбург, изчисляват експерти. 
 
Границата между двете държави е с дължина 460 километра, от които само 51 километра са сухопътни, останалата част минава основно по поречията на реките Одер и Ниса. С Полша граничат трите германски провинции Мекленбург-Предна Померания, Бранденбург и Саксония. Към момента Бранденбург има 120-километрова подвижна електрическа ограда в региона на град Франкфурт на Одер. Подобно заграждение на дължина от 130 километра има и по границата на Саксония, изградено през март тази година. Мекленбург-Предна Померания започна полагането на електрическа ограда през юли, но тя все още не е готова.
 
Заради случаите на АЧС в Германия пазарът на живи свине и свинско в страната е в застой, тъй като Китай, Южна Корея, Япония и няколко други извъневропейски държави прекратиха вноса от Федералната република.  
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.