Стопаните в Италия са пред колапс

Животновъдите са най-слабата брънка по веригата

Заради коронакризата, затворила кланиците, свиневъдите в Италия са пред колапс. За това предупреждава браншова организация, която обединява големите животновъдни ферми.
 
Цифрите за последните месеци показват, че дори при възстановяване на дейността на кланиците, ще мине много време, преди да се намали сегашното поголовие. Броят на свинете в стопанствата е достигнал критично ниво, оборите са препълнени, а фермерите не намират купувачи. Според браншовата организация това ще принуди стопаните да прибегнат до драстични мерки, като умъртвяването на новородени прасенца, тъй като угояването им би увеличило още повече натрупаните загуби.
 
Животновъдите са най-слабата брънка по веригата, сочат експерти. За разлика от кланици и преработватели те не могат да прекратят работа, а за солидарност в сектора и дума не може да става. Затова от бранша настояват за коренна промяна на производствените системи, координация на национално и регионално ниво и голямо намаление на вноса.
 
Причини за кризата са промяната в потребителските навици по време на коронакризата, отпадането на консумацията в заведенията и спирането на износа, докато в същото време вносът продължава да оказва натиск върху местните стопани. Браншовиците обвиняват и правителството, че не е предприело навременни мерки за сертифициране на кланици за експорт към Китай. Докато в Испания има стотици такива предприятия, Италия разполага с девет кланици, притежаващи лиценз да изнасят за Народната република.