1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Строеж на нов свинекомплекс стана причина за недоволство

Строеж на нов свинекомплекс стана причина за недоволство

Кметовете на селата Юнаците и Величково организираха подписка и са готови на крайни действия

Жителите на двете пазарджишки села протестират срещу започналото изграждане на нова индустриална свинеферма в непосредствена близост до населените места. Хората изразиха недоволството си в подписка, изпратена до Министерски съвет, до екологичното министерство и до Българската агенция по безопасност на храните. Ето какво каза за Агро ТВ кметът на село Юнаците:
 „В стопанския двор на село Величково се строи голям свинекомплекс. Законът забранява ние жителите на селата да гледаме и по едно прасе, а те ще гледат в стопанския двор на Величково хиляди прасета. Миризмата ще бъде страшна, а възможността от зараза също ще е много голяма. Въобще не знам кой и как им е разрешил."
Припомняме ви, че през месец август миналата година, когато беше разпоредено да се унищожат всички домашни прасета, кметовете от област Пазарджик отказаха да се подчинят. След протести и продължителни дебати се стигна до споразумение с ресорното министерство и всички свине от задните дворове на 40 села бяха умъртвени. Как вървят обаче дебатите по новия спорен въпрос?
„Имаме отговор, че текат проверки обаче резултатът от проверките е никакъв, защото обектът продължава да се строи. Явно ще протакат с проверките и накрая ще се изгради обектът, а след това връщане назад няма.“ 
Според местните хора е недопустимо да се отглеждат прасета в промишлени количества в район, с наличие на вируса африканската чума по свинете. Както ви споменахме, от областна администрация Пазарджик съобщиха за положителна проба за заболяването при диво прасе край Панагюрище. Стоян Кузев посочи какви действия ще предприемат жителите на селата, ако исканията им не бъдат удовлетворени.
"Ще протестираме, ще започнем поетапно да затваряме пътя, който е главния път тука и ще пишем писма и до Еврокомисията в Брюксел.“ 
Кметът обясни, че от областната дирекция на Агенцията по храните не са имали информация, че се изгражда свинеферма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.