Тийнейджъри от Павликенско помагат в животновъдството

Ученици от Професионалната гимназия по аграрни технологии "Цанко Церковски" - Павликени се трудят на село

Тийнейджъри от Павликенско от сутрин до вечер са заети в животновъдните ферми и личните стопанства на родителите си през лятната ваканция. Ученици от Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски” в Павликени изкарват на паша овце и биволи, доят и стрижат животните. Освен, че се трудят неуморно в животновъдството, учениците показват знания и талант и печелят призови места в състезанието „Млад фермер“. 17-годишният Бойко Байчев е посветен на отглеждането на животните в личното стопанство на родителите си в село Недан.

Бойко Байчев, ученик:

„Семейството ми се занимава с животни от много отдавна. Баща ми от малък се занимава, също и аз така започнах. Покрай него се запалих и решихме да увеличим животните. Имаме три малачета, две телета, една крава, 20 овце и една кобила. През лятото сутрин рано ставаме, изкарваме ги докато заредим, зареждаме, после ги вкарваме вътре за доене. Овцете трябва да се поддържат - стригане, разкарване на паша и доене.“

За разлика от други свои връстници, Бойко събирал пари не за да си купи телефон или лаптоп, а да отглежда овце. Родителите на момчето от малък го възпитават на труд и любов към животните и го подкрепят в избора му да се посвети на животновъдството. Бащата на Бойко Бисер Байчев, казва, че малкият му син има мерак за животни и ще сбъдне мечтата му.

Заедно с брат си, 16-годишният Цветомир Неделчев цяло лято пасе стадото от 400 овце. Родителите от 20 години се занимават с овцевъдство и синовете им са израснали с натовареното ежедневие на животновъдите.

Цветомир Неделчев, ученик:

„Първо доим, после ги изкарваме на паша, цял ден това ни е работата, метем и обора.  Доим ги към пет часа до към шест и ги пускаме до 12 вечерта.“

Цветомир споделя,че умее да дои овцете, да ги стриже и да прави домашно сирене. За да продължат семейния поминък, момчетата са избрали паралелка „Механизация на селското стопанство“ в гимназията по аграрни технологии. В тънкостите на животновъдството ги въвежда Николинка Иванова.

Николинка Иванова, преподавател в ПГАТ "Цанко Церковски" - Павликени:

„Нашият регион е такъв, че може да се отглеждат всички видове животни. Основно е застъпено овцевъдство, говедовъдство и козевъдство. В нашето училище има ученици със семейни ферми, които отглеждат овце, участват в прибирането на фуражите, участват в отделните манипулации- доене, хранене. По време на агнилната кампания вземат участие. Забелязахме Бойко Байчев още от идването му в училище, че има влечение към животновъдството. Той непрекъснато идваше покрай мен и питаше - този фураж какъв е, защо се използва точно този, защо се комбинират тези фуражи, каква е целта, как можем да повишим млечността...как можем да увеличим прираста на животните. И по този начин аз реших, че това дете има любов към животните и когато трябваше да направим подбор за състезанието той се прояви като един от много заинтересовани и много отговорно се представи. Участвахме в Добрич, където спечелихме второ място отборно, а трето място заслужено взе Бойко с двата модула „доене“ и „разпознаване на фуражи.” 

Целият разказ от Павликени можете да гледате в Новина+ по Агро ТВ.

 

Автор: Ана Минева