Умъртвяват хиляди норки в Нидерландия

Миниепидемията сред норките би могла да помогне на учените да разберат как вирусът се е прехвърлил от животинския свят върху човека

Няколко хиляди норки бяха умъртвени във ферма за кожи в Нидерландия, след като сред животните бяха открити заразени с COVID-19. За принудително умъртвяване са предвидени още няколко хиляди в други стопанства, които след това трябва да бъдат дезинфекцирани, съобщават ветеринарните власти в страната.
 
Акцията се провежда, тъй като има, макар и малка, вероятност норките да прехвърлят вируса върху хората. През миналия месец здравните власти съобщиха за двама служители във ферма за норки, заболели от Ковид-19, за които се смята, че са се заразили от животните.
 
Първите случаи на болни норки в Нидерландия бяха регистрирани в края на април. Животните показваха симптоми на заболяване на дихателните пътища, а при аутопсията на умрелите беше установена бронхопневмония. Междувременно вирусът беше регистриран в общо шест такива ферми. Според експертите заразата е дошла от болен работник. След това животните са предали вируса помежду си. Все още не е ясно как точно са се заразили служителите. Предполага се, че са имали пряк контакт с кашлящи или кихащи норки.
 
Миниепидемията сред нутриите би могла да помогне на учените да разберат как вирусът се е прехвърлил от животинския свят върху човека. Все още не се знае дали първоизточникът са прилепи или панголини и дали е имало междинна брънка по веригата.