Върви прием по подмярка 6.3 от ПРСР

Тя финансира дейности за биосигурност в животновъдството

В началото на този месец стартира прием на проекти по подмярка  6.3 "Стартова помощ за развитие на малки стопанства" от ПРСР. Приемът е до 15 май. Проектите на кандидатите се подготвят безплатно от Нaционалната служба за съвети в земеделието. Във връзка с установените в страната през последните години огнища на силно заразни болести по дребните преживни животни, свине и птици, подмярката е насочена към сектор „Животновъдство“ с цел повишаване на биосигурността. Общият размер на финансовата помощ за един кандидат е 15 000 евро. Делян Георгиев, експерт в Службата призова животновъдите да се обръщат към звеното, за да им се окаже съдействие и да се обсъдят възможностите за финансиране по подмярката.

Идеята е да се подкрепят малките свиневъдни, птицевъдни, козевъдни и овцевъдни стопанства да преодолеят неблагоприятните икономически последици от тежките болести по животните. Проектните предложения се подават от кандидатите чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата 2020.

„Допустими кандидати са земеделски стопани, които отглеждат животни и най-малко 50% от СПО на стопанството се формира от животни – овце, кози, дребни преживни животни, свине и птици“, каза експертът. Кандидатите трябва да са регистрирани като земеделски стопани по реда на Наредба 3, като през този прием няма да се доказва доход от земеделие в размер на  33%, допълни Георгиев. По мярката се финансират основно дейности за биосигурност – изграждане на инфраструктура, купуване на оборудване, както и може да се купят животни.     

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.