Вашингтон със съмнения за ситуацията с африканската чума в Китай

Експертите смятат, че китайските власти крият истината

От ноември насам в Китай не е имало нови случаи на африканска чума при домашни свине. Ситуацията е под контрол, съобщават властите в Народната република. Според земеделското министерство на Съединените щати, обаче, това не отговаря на истината.
 
През миналата година болестта доведе до умъртвяването на близо 120 милиона свине в Китай. Ветеринарните власти в страната сега посочват, че вече близо шест месеца няма нови случаи в малките ферми и големите стопанства. Тези твърдения не са верни отвръщат от американското агроведомство. Експертите във Вашингтон смятат, че китайските власти крият истината и не дават достъп до действителните данни.
 
Според американците стопаните в Народната република умишлено не съобщават за заболели свине, тъй като се страхуват да не претърпят финансови загуби. Вашингтон разполага със сведения, че други китайски фермери са принуждавани от държавата да крият случаите. Според американски медии през последните месеци китайски ветеринари са диагностицирали редица случаи на болестта, без това да бъде потвърдено официално. Цитира се американски специалист, работещ от 20 години като консултант за китайска компания за фуражи, според който ситуацията с АЧС в Народната република изобщо не се е подобрила.
 
В същото време правителството в Пекин работи активно по възстановяването на поголовието и насърчава фермерите да възобновят дейността си. Наскоро на държавни разноски бяха доставени 4 хиляди френски свине за разплод, които ще бъдат раздадени безплатно на големите свиневъдни комплекси. Официалната статистика съобщава, че за първото тримесечие поголовието бележи ръст от 3 процента, или 10 милиона животни.  
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар