Вирусът на африканската чума достигна североизточната част на Индия

Двата засегнати щата граничат с Мианмар

Индия стана дванайсетата страна в Азия, поразена от африканската чума по свинете. Първите случаи на заболели домашни свине са установени в два щата в североизточната част на страната.
 
Първоначално местните ветеринари са смятали, че става дума за класическа чума по свинете, но след повторно изследване на пробите в Националния институт за заразни болести по животните е установено, че свинете са носители на вируса на АЧС. Двата засегнати щата граничат с Мианмар, един от тях има обща граница и с Китай. И в двете държави африканската чума е широко разпространена.
 
Властите в Индия предполагат, че заразата е дошла именно от Китай. Засега случаите в Индия не са съобщени на Световната организация за здравето на животните, все още няма и превантивно умъртвяване на други свине. Убити са само доказано болните животни.
 
Решението дали да бъдат евтаназирани всички свине в стопанствата ще бъде взето от експертна комисия, съставена от правителствени служители, ветеринари, свиневъди и други заинтересовани групи. На този етап животните, които не показват признаци на болестта, ще бъдат изолирани в отделна ферма, около която е очертана зона за сигурност. Издадена е и забрана за транспорт на месо и живи свине извън двата щата, където е центърът на индийското свиневъдство с повече от 2 милиона отглеждани животни.  
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.