Кулинарна демонстрация „Твоята храна“

Проектът „Твоята храна“ организира на 27 юни в с. Смилян, Родопите кулинарно събитие „Храни с история от столицата на фасула в Родопите“, на което ще бъде демонстрирано готвенето на традиционни родопски ястия.

Кулинарната демонстрация ще започне с приготвянето на паниран смилянски фасул - характерно местно предястие, подходящо за мезе за бира и вино. От местните хора ще научите и други рецепти: фасул чорба, тарама хайвер от фасул, зрял фасул с кисело зеле, зрял фасул със сухи чушки, кюфтета от зрял фасул, зрял фасул в гърне…

Заниманието ще продължи със синдермьо: царевичен качамак със сиренина от кашкавал – ястие, слагано на трапезата в миналото при празнични поводи за семейството.

Кулинарната работилница няма да пропусне две ястия, без които палитрата от родопски специалитети би била непълна – патетник и клин. Клинът (родопска баница с плънка от ориз яйца и сирене) ще бъде приготвен със сезонна зеления: лапад, киселец или скрипалец.

Денят ще завърши с демонстрация на смидарь: в Родопите обреден хляб за новородено, който ще бъде и десертът в менюто родопски ястия, включени в демонстрацията. 

Гид в традиционната родопска кухня ще бъде местната майсторка Милка Марангозова, а историите, свързани с храните, ще разкаже Илия Годев, секретар на местното читалище „Проф. А. Златаров“.

Повече за събитието и записванияhttps://bit.ly/2Z4BPF6

 Ако имате интерес, побързайте да се запишете.

 Участието е безплатно, но местата са ограничени.

„Твоята храна“

Знаете ли, че в Европа се изхвърлят около 100 милиона тона храна годишно? И ние не сме по-назад: около 670 хил. тона храна се изхвърлят в България всяка година. Можете ли да си представите, че най-голям дял – повече от половината, се похабява от домакинствата.

Основна причина е неразумното купуване, неумелото съхраняване, готвене без планиране. Проектът „Твоята храна“ има амбицията да информира хората за загубите на храна; да обясни как изхвърлянето на храна е свързано с климатичните промени и да популяризира умения за намаляване разхищението на храна в домакинствата. Проектът работи в шест европейски страни, включително и в България, с финансовата подкрепа на Европейския съюз. В България дейностите по „Твоята храна“ се изпълняват от Фондация Биоселена.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.