ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА МИНЕРАЛНОТО ХРАНЕНЕ ВЪРХУ КАЧЕСТВОТО НА ХРАНИТЕ И ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ

НССЗ (Национална служба за съвети в земеделието) организира Уебинар на тема: " Въздействие на минералното хранене върху качеството на храните и човешкото здраве. Добри практики и новости в използването на калий и магнезий при полски зеленчуци"  на 11.06.2020 г. (четвъртък).

Събитието се организира по проект NEFERTITI, финансиран по Програма Хоризонт 2020, в рамките на хъб България на мрежа № 7 „Подобрена ефективност на използване на хранителните вещества в градинарството“. Уебинарът е отворен за всички желаещи да участват - земеделски стопани, научни работници, консултанти, студенти, неправителствени организации и други заинтересовани лица в областта на земеделието.

 Цел на уебинара:

Разпространение на знания относно ефекта от минералното хранене на различни култури и как то влияе върху качеството на храните, които консумираме, съответно и на човешкото здраве. Запознаване на участниците с добри практики и новости в използването на калий и магнезий при полски зеленчуци.

 

 Основните теми на уебинара са следните:

  • Управление на храненето на зеленчуковите култури за производство на функционална (здравословна) продукция;
  • Роля на калия и магнезия за формиране на ценни хранителни съставки и за преодоляване на стресови ситуации;
  • Добри практики и новости в прилагането на калиеви и магнезиеви торове за увеличаване съдържанието на здравословни съставки в зеленчуковите култури (ефективност, избор на подходяща форма на торовете, оптимални норми и срокове на торене);
    • Диагностика на храненето с калий и магнезий;
    • Визуални признаци на дефицит на калий и магнезий при зеленчукови култури;

 Начален час на уебинара: 13.30 часа

 Краен час на уебинара: 15.45 часа

Участието в уебинара е безплатно, но е необходима предварителна регистрация! Регистрацията може да направите на следния линк: https://forms.gle/wh1bHicCUFSuNiDc6 или като изпратите на e-mail: pkumanova@naas.government.bg следната информация: име и фамилия, e-mail адрес и качеството, в което се регистрирате (земеделски стопанин, съветник, научен работник, студент, представител на неправителствена организация, друго), както и ако имате въпроси, които желаете предварително да зададете към лектора.

За допълнителна информация и въпроси може да се свържете с г-жа Петя Куманова - член на екипа на НСЗЗ за изпълнение на проект NEFERTITI и координатор на хъб България на мрежа № 7 по проекта. Електронна поща: pkumanova@naas.government.bg; Тел.: 0887 626 246;


 Програма 

13:30-13:40 Приветствие от организаторите

13:40 - 14:00 Представяне на проект НЕФЕРТИТИ

Лектор: член на екипа на НССЗ по извършване на дейностите по проекта

14:00 - 14:45 Презентация на тема: „Въздействие на минералното хранене върху качеството на храните и човешкото здраве. Добри практики и новости в използването на калий и магнезий при полски зеленчуци“.

Лектор: доц. Маргарита Николова

14:45 - 15:15 Отговори на въпроси, зададени от участниците

15:15 - 15:45 Споделяне на добри практики от участниците. Дискусия

15:45 - 16:00  Закриване на уебинара

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.