1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия надмина САЩ в производството на пшеница

Русия надмина САЩ в производството на пшеница

Надпреварата на селските стопани в двете страни отново излезе на преден план – 19 години след разпадането на Съветския съюз

За първи път в историята тази година производството на пшеница в Русия ще надмине реколтата в САЩ предаде inosmi.ru. Това е първият резултат от новата руска селскостопанска стратегия.

По време на студената война СССР и САЩ си съперничеха не само в оръжейната сфера. Надпреварата на селските стопани в двете страни отново излезе на преден план – 19 години след разпадането на Съветския съюз. За пръв път в своята история Русия успя да изпълни поставената задача: да надскочи САЩ в добива на пшеница. По данни на американския департамент по селско стопанство, реколтата в Русия за периода 2009-2010 година  ще бъде около 61,700 милиона тона, срещу  60,314 милиона – в САЩ. Разликата, разбира се, не е много голяма, но все пак е достатъчно занчима, за да се превърне в историческо събитие.

"Русия получи своеобразен реванш, след като през 2009 г. САЩ я изпревариха в качеството й на най-голям производител на газ ", - обяснява Арно Дюбиен (Arnaud Dubien), специалист по Русия от Iris. Но за мнозина наблюдатели тази новина изглежда малко странна, от гледна точка на дългосрочните задачи, които Русия си поставя занапред. "Продоволствената стабилност – това е един твърде чувствителен въпрос за Русия. Става дума за стратегическата сигурност на страната ", отбелязва Арно Дюбиен.

Възроденият интерес на руската администрация към аграрния сектор е показателен за новите стратегически задачи. След разпадането на СССР правителството изостави селското стопанство и в резултат на това спадът на производството достигна такова ниво, че в края на 1998 г. страната трябваше да търси продоволствена помощ от Европейския съюз. Към 2005 година отношението към селското стопанство се промени и Владимир Путин го превърна в една от основите за развитие на страната. След две години той  пусна в действие петилетен план, предвиждащ широко кредитиране на фермерите, за което бяха заделени 551 милиарда рубли. Една част от тези средства бяха внесени от олигарсите. Сред тях бе и основателят на "Норилски Никел" Владимир Потанин.

Наследникът на Владимир Путин продължи да прилага на практика неговата политика. В изказаването си на форума в Санкт-Петербург на 5 юни 2009 година, той определи производството на зърно като един от приоритетите на страната. "При внедряването на интензивни методи на земеделие, спазването на технологии за обработка на зърното и повишаването на средната доходност на пшеницата до 24 центнера от хектар (станала достъпна през 2008 г.) може да се добиват 112-115 милиона тона зърно за година. А с въвеждането на допълнително засети площи – 133-136 милиона тона", - обясни той. 

Анализаторите на пазара на зърно не са изненадани от подобен род планове. "Русия в момента е на четвърто място сред производителите. Напълно възможно е до края на 2010 г. тя да стане третият най-голям износител на подстъпите към ЕС", предупреждава Никола Фрагно (Nicolas Fragneau), управител на Amundi Funds Global Agriculture. Все още на първо място в списъка на производителите е ЕС (138,143 миллиона тона), следван от Китай (114,500) и Индия (80,680).

Независимо от големите производствени количества, Русия все още не е силно ориентирана към износ. И руското правителство предприема мерки да поправи това. "Русия строи пристанища и зърнохранилища. Сега тя се опитва да реши всичките си транспортни проблеми. От началото на летния сезон – 1 юли 2009 г. – нейният износ достигна 12 милиона тона", казва Мишел Портие (Michel Portier) от Agritel. По данни на правителството, очакваният инвестиционен обем към към 2011 година е от 50 до 100 милиона долара.

САЩ и ЕС не са благосклонно настроени към укрепването на руските позиции на световния пазар. Страната на Дмитрий Медведев започна да ги измества дори на пазарите на традиционни партньори като Египет (най-големият вносител на пшеница в света). "Русия завоюва по-голямата част от пазара с обем на продажбите – 420 000 тона", - бе принуден да признае FranceAgrimer във февруарския си отчет. Друго изключително важно направление на руския износ е Азия. За целта бе разработена специална стратегия, която предвижда да бъде създаден "източен коридор на развитие".

Докато FranceAgrimer говори за "агресивна конкуренция", анализаторите стигат до малко по-различни изводи. "Руската пшеница е по-евтина, тъй като при производството й има по-малки загуби. Единственият вариант за ЕС е да постигне не по-малка конкурентоспособност ", - мисли Мишел Портие. На свой ред американските фермери отговарят на конкуренцията с ръст в отглеждането на други култури. Така, по последни данни на департамента по селско стопанство, в САЩ през тази година трябва да бъде засята по-малко пшеница (-9%), а да се увеличат площите със соя (+1%) и царевица (3%).

Русия напълно осъзнава своя неизползван потенциал и не възнамерява да спира дотук. Страната притежава 40% от световния чернозем. "Неизполваните се от 1991 г. руски земи (а това са 20 милиона хектара) могат да влязат в оборот", - заяви миналата година Дмитрий Медведев. "С идването на власт на близки до Москва ръководители (например в Украйна) на територията на ОНД може да се създаде пшеничен картел, в който да намери място и Казахстан", - предполага Арно Дюбиен. "Такова обединение може да се превърне в своеобразен световен хамбар ".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.