1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ПП „Обединени земеделци“: Подкрепяме искането на животновъдите за оставка на министър Найденов

ПП „Обединени земеделци“: Подкрепяме искането на животновъдите за оставка на министър Найденов

Липсва дългосрочна визия за развитието на българското земеделие и на селските райони у нас, смятат от партията

Липсва  дългосрочна визия за развитието на българското земеделие и на селските райони у нас. Все по-често ставаме свидетели на „кабинетни решения”, които не са съобразени с нуждите и възможностите на земеделските производители”, се казва в становище на „Обединени земеделци“, представено на брифинг в София-прес.

От партията подкрепят искането на животновъдите за оставка на министър Мирослав Найденов  поради несправяне с проблемите в сектора. От „Обединени земеделци“ настояват за бързи и адекватни реакции от страна на Министерството на земеделието и храните и на българското правителство за стабилизиране на ситуацията в агросектора.              

Земеделски производители обвиняват агроминистерството в дискриминация спрямо дребните и средните фермери от необлагодетелстваните райони и биопроизводителите, каза председателят на партията Петя Ставрева. Тя посочи, че за първи път от приемането ни в ЕС до месец май не са платени субсидиите за тези райони, без да има ясни причини за забавянето.

Наложените санкции за минал период – 2009 г., на близо 6000 земеделски стопани заради грешки на администрацията допълнително утежняват положението, посочи Ставрева. В подкрепа на думите си тя цитира Регламент № 796/2004 г. на Еврокомисията, който постановява за всяка проверка и установено нарушение да се съставя протокол, подписан от земеделския производител. Това не е направено, което означава, че актове са съставяни в нарушение на европейските регламенти, добави тя. 

Петя Ставрева коментира и твърденията на министър Найденов, че животновъди представят гробища за земеделски площи с думите: „Министерство на земеделието все по-често обвинява фермерите в опити за манипулация и така търси възможност да се неглижира грешките на чиновниците в агросектора.”

От „Обединени земеделци“ питат как се насочват средства, има ли приоритизиране на едни браншове са сметка на други, в които се „изсипват милиарди от еврофондовете”, до кои производители стигат тези пари, при условие, че имаме браншове в бедствено положение като млекопроизводителите и зеленчукопроизводството.

Подкрепата за производството на суровини пряко влияе и върху цените на храните, каза в тази връзка Георги Каркъмов, зам.-председател на „Обединени земеделци“. По думите му когато говорим за цени, следваме тенденциите в Европейските страни. Но при тези високи цени и замразяването на доходите, се намалява потреблението, което се отразява на икономиката. Факт е, че ценовата политика зависи от пазара, но държавата има инструменти, с които да повлияе на цените по веригата – суровини, преработватели, прекупвачи, потребители, заяви Георги Каркъмов.

От ПП „Обединени земеделци“ коментираха и искането на еврокомисаря по финансовите въпроси Януш Левандовски да бъде ограничен бюджетът за земеделие в Общността.

От партията смятат, че пътят „не е в намаляване на разходите за земеделие, а в тяхното преструктуриране и с акредитиране на нови, по-атрактивни мерки от Програмата за развитие на селските райони”, заяви Петя Ставрева. От „Обединени земеделци“ апелираха за по-малко бюрокрация и по-улеснен път на европарите до фермерите и селата в ЕС. 

В България парите по европраграмите се усвояват с бавен темп, а размерът на усвоените средства до 2013 г. ще повлияе при определяне на сумата за страната в следващия програмен период на ЕС от 2014 до 2020 г., каза Ставрева. Тя отново призова за широк обществен дебат за приоритетите на България в рамките на Общата селскостопанска политика.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.