Мис Италия 2012 и новата Laverda M 410 – среща на две „Кралици”

На изложението EIMA в Болоня водещият производител на зърнокомбайни представи нови технологии и дизайн

На завършилото изложение EIMA в Болоня, Италия, в присъствието на Мис Италия 2012 Джузи Бушеми, водещия производител на зърнокомбайни Laverda, представи нови  технологии и дизайн при обновените модели М 410, М 300 MCS Rice (за жътва на ориз) и специалиста за жътва при хълмисти терени AL Quattro EVO.

В първия ден от изложението Мис Италия 2012 посрещаше гостите на щанда на Laverda и влезе в ролята на покровителка на новото лого, което компанията представи със специална церемония. Новият фирмен знак подчертава важните промени, които се случиха в Laverda през последната година и с опростената си и силно въздействаща графика изразява силата, динамиката и движещата енергия на компанията. Още повече от преди, сега Laverda е способна да предложи на клиентите си първокласно обслужване, високи технологии и безкомпромисно качество с неоспоримо висока надеждност.  Всички тези предимства са обобщени от новия лозунг на Laverda: Нашата надеждност - ваша производителност.

Изцяло обновената серия Laverda M 400 с нова кабина, нов дизайн, ново лого се превърна в главен герой по време на изложението. Традиционно италианският производител е наясно с потребностите на операторите и потребителите: производителност, удобство, надеждност, отличен сервиз и усет за красивото, затова всеки от 7-те модела в серията е създаден съгласно тези изисквания с:

·  Новия електронен мулти-функционален терминал TechTouch за пълно управление на всички функции

·  Новия ергономичен джойстик Powergrip, интегриран в подлакътниците на седалките за удобно регулиране на най-често ползваните функции само с допир на пръстите

· Новите AGCO Power двигатели, Тier3 B с SCR технология за повече икономии на гориво и намалени емисии на отработени газове

·  Хедери с висок капацитет Free Flow за по-лесна и ефективна жътва на всички видове култури, с хидростатично задвижване на захранващия барабан и GSAX автоматична система за интелигентна жътва (контрол за равномерна височина на ожънване)

· PFR захранваща система – за постоянно и равномерно подаване на културата от режещия хедер към вършачния апарат

·  MCS Plus – многофункционалната система за внимателно и ефективно овършаване и сепарация

· HCD (High capacity design) – електрически-регулируеми сита, с предимството за постоянен контрол директно от кабината

· Skyline – новата кабина, създадена с внимание към нуждите на оператора, осигуряваща най-добрите условия за работа с автоматична климатизация и 360° видимост

Серията М 410 включва седем модела:

· М 410 (6 сламотръса)  и М 400 (5 сламотръса) за жътва на разнообразни култури в равни терени;

· М 410 Rice и M 400 Rice – за жътва на ориз, със специален зъбен барабан и контрабарабан, всички елементи, подложени на абразивното въздействие на ориза, са изработени от или напластени с износоустойчива стомана;

·  М 410 LC и М 400 LC – за жътва в наклонени терени, с изключителната патентована система за автоматично нивелиране на комбайна, като хедера перфектно „копира” наклонения релеф. Самонивелиране при страничен наклон до 20%;

· М400 LCI (Integral) за жътва в силно-наклонени планински терени, самонивелиране на комбайна при 20% напречен наклон, 30% надлъжен при изкачване и 10% надлъжен при спускане.

        dscn0429a_1_448

Новата кабина Skyline е създадена като добре организиран и ергономичен център за управление с максимални улеснения и комфорт. Достъпът до кабината е лесен с нова сгъваема стълба и широк вход. Позицията на оператора е оптимално разположена, с пневматична седалка, широко пространство за краката и напълно регулируем волан. Ежедневната тежка работа става по-лесна с изцяло автоматизирания контрол на температурата и удобния хладилник и място за багаж до операторската седалка. Отличната звукоизолация е постигната с акустичния PVB филм-покритие - последна дума в технологиите. Като опции се предлагат CD плеър, GPS сателитна система и “Ceres 8000 I” системата за следене и записване на работните параметри. Опционално се предлага и новата мултимедийна навигация „NY 800” с 6,2 инчов цветен тъч-скрийн монитор, включваща навигационна система, радио, CD  и DVD плеър, два USB порта и слот за SD карта, Bluetooth и audio-video вход/изход.

Новата конзола предлага опростено управление и оптимално настройване на всяка функция, като спомага за повишения операторски комфорт и по-голяма производителност. Всички важни функции са лесно достъпни чрез докосване на мултифункционалния Powergrip джойстик, TechTouch терминала или мембранните бутони. Електрически регулируеми странични огледала и голям брой работни светлини H9 с висок интензитет позволяват на оператора да вижда отвсякъде машината както през деня, така и през нощта. Гарантирана е пълната видимост напред към хедера, отстрани и назад с помощта на видео-камера за задно виждане, която е част от стандартното оборудване. При движение напред или назад, камерата позволява да се виждат „слепите” зони за по-голяма сигурност при маневриране.

Пред подлакътника е разположен новият цветен сензорен 10,4-инчов терминал TechTouch, който дава информация за режима и параметрите на работа на комбайна, както и възможност за множество автоматични настройки за работа при прибиране на различни култури. Настройките лесно се променят от сензорния дисплей на монитора, чрез бутони или ротационния ключ отстрани на терминала.

Екранът е разделен на 4 зони и операторът може да избира кои параметри и как да ги вижда на екрана. Важната информация винаги е налична и се показват оборотите на двигателя, скоростта на движение и други данни за работата на двигателя и комбайна. Главното меню информира за настройките на всички важни компоненти, като височина на хедера, обороти на вършачния барабан, разстояние между барабана и контрабарабана отпред и отзад, скорост на вентилатора, отваряне на ситата и загубите при жътва. На целия екран (или умалени до видимост в 1 от 4-те му зони) може да се показват изображения от камерата за задно виждане.

         dscn0399a_1_448

Заради максималната рационалност при конструирането на всеки от новите модели от серията Laverda M 400 от тях може да се очаква лесно управление и поддръжка, по-кратко време и значително намалени разходи за обслужване.

Детайлна информация и цени за новите модели комбайни могат да бъдат получени от официалния представител на Laverda за България Оптиком ООД.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.