Обединени земеделци инициират Обществен експертен съвет по аграрна политика

Той ще набележи основни приоритети на дългосрочна стратегия за развитие на агросектора и селските райони у нас

“ПП Обединени земеделци инициира създаването на Обществен експертен съвет по аграрна политика. Той ще набележи основни приоритети на дългосрочна стратегия за развитие на агросектора и селските райони у нас". Това анонсира на пресконференция днес, 5 декември, председателят на партията Петя Ставрева. Предложението е подкрепено от участниците в дискусията за проблемите и предизвикателствата пред българското земеделие, организирана от Обединени земеделци  съвместно с фондация „Конрад Аденауер” през месец ноември т.г.

В Съвета ще участват експерти по аграрна политика, представители на браншови организации и аграрната наука, както и земеделски производители, каза Ставрева. Целта е да бъдат обобщени разумните предложения за необходимите промени в аграрната политика на страната и Общата селскостопанска политика на ЕС. Време е тази дългосрочна стратегия да стане факт, заявиха от Обединени земеделци.

Ставрeва каза още, че вече е представила в Брюксел предложенията за промяната на ОСП в защита на интересите на родните производители, обсъдени по време на дискусията.

“Искаме да бием камбаната за развитието на аграрният сектор в България. Той трябва да стане приоритет № 1 за държавата”, заяви от своя страна зам.-председателят на партията Георги Каркъмов. Затова по думите му ПП Обединени земеделци ще говори вече за обединени българи, обединени браншови организации, обединена наука, производители и предприемачи в дребния и средния бизнес.

Трябва да се създадат условия за развитието на всички сектори в промишлеността, които ползват суровини на българското земеделие, призова той.

От Обединени земеделци настояват за промяна в законодателството, касаещо поземлените отношения и за разрешаване на проблемите на комасацията. През 23-годишния преход има голям дисбаланс между малкото, но изключително едри земевладелци, и големия брой полупазарни земеделски стопанства, които не могат да се развиват. Необходимо е тези собственици, които са близо 90 на сто от над 400 хиляди земеделски стопанства у нас, да имат условия за производство и реализация на продукцията, подчерта Каркъмов.

Статистиката сочи, че от суровината до крайния продукт цената е повишена многократно. Това е в услуга на предприемачи и търговци, което създава условия за фалит на много земеделски производители, което е заплаха и за социалния мир в страната, алармира той.

На нов прочит подлежи и Законът за арендата, в който трябва да регламентира отношенията между собствениците на земи и арендаторите. В парламента днес връх взимат лобистки интереси в полза на ползвателите. Затова подкрепяме много от справедливите искания на Съюза на собствениците на земеделски земи, заяви Каркъмов.

Необходима е и нова държавна политика в областта на напояването, което е основна предпоставка за развитие на земеделието, заявиха от партията. Чист популизъм е, че в момента се обръща внимание на овощарството и зеленчукопроизводството, където финансовата  подкрепа от държавата е крайно недостатъчна, подчертаха земеделците.

“На България е необходимо фермерско земеделие”, заяви в подкрепа на тази теза проф. Трифон Дарджонов. Министерството на земеделието и храните трябва да разработи стратегия за неговото развитие, която да защитава еднакво развитието на дребните, средните и едрите земеделски стопанства, настоява експертът. Той е категоричен, че едрото земеделие не трябва да бъде фаворизирано.

“В цял свят развитието на бизнеса и в частност на селското стопанство се подпомага от гаранционни фондове. В България обаче нещата не стоят така. Тук 23 години имаме див капитализъм, при който хората се борят единствено да оцелеят”, каза д-р Величка Рангелова. Тя призова за създаването на гаранционни фондове и кредитни кооперации, които реално да подкрепят бизнеса. В противен случай положението в българската икономика ще става все по-тежко, предупреди експертът по икономическа политика.   Тя даде за пример бизнеса в Европа, където 90% от средствата са от кредити, докато у нас убийствените лихви спъват кредитирането.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.