Огромно преклонение към българското розово масло в Китай

То се използва в хранителната и козметичната индустрия в азиатската държава

Българо-китайската камара за индустриално развитие предприе изграждането на български инкубатор за продукти и услуги, чиято цел ще бъде разширено проучване за търсенето на китайките търговци чрез мостри и продукти. ЕС и Китай подписаха споразумение за взаимна защита срещу фалшифициране на наименованията на широк спектър европейски и китайски храни. Сред българските продукти с географски означения, които са предложени на Европейската комисия за включване в споразумението, са „Българско розово масло“. То присъства във втория списък на европейските географски означения към това споразумение и ще влезе в сила при неговото актуализиране след 4 години.
Въпреки огромния китайски пазар, търговците трябва да вложат огромни инвестиции, за да може даден продукт да намери пазарна реализация. Потреблението е голямо, но българските продукти не могат да развият голям капацитет. Реализират се единични договори, мимолетни сделки, които трудно могат да бъдат продължени след това. Затова българските производители трябва да подходят по по-различен начин, да разчупят стереотипите си.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.