Предстои регулация на дейностите по събиране и търговия с трюфели

В момента липсват ясни правила за разрешителния режим, регистрация на изкупвачите, изисквания към заетите в бранша, прилагането на мерки за опазване на околната среда

Солени глоби за незаконно събиране и търговия с трюфели предвижда проект за Закон за трюфелите. Заложени са административни наказания за безразборното унищожаване на находищата на подземната гъба. Законът урежда дейностите по опазване на естествените находища и събирането на трюфели. Според вносителите в момента липсват ясни правила за разрешителния режим, регистрация на изкупвачите, изисквания към заетите в бранша, прилагането на мерки за опазване на околната среда.

В момента липсва Нормативна уредба за опазване на находищата на трюфели, устойчиво ползване, съблюдаване правата на собственост на находищата, спазване на екологичното законодателство и приходи в държавния бюджет от дейността. Между първо и второ четене на проекта за Закон ще има работни групи, за да бъдат изчистени проблемите на заетите в бранша. Санкциите ще бъдат за тези, които със своята дейност унищожават находища на трюфели.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.