Промените в климата, загубата на реколта, тежкото финансово състояние на много фермери – как да се промени тази тенденция?

Според Асоциацията на Българските Но-Тилъри решението е преминаване към консервационно земеделие

По данни на Асоциацията на Българските Но-Тилъри консервационното земеделие е доказано ефективно от над 8 години и в България, като към момента покрива над 2% от площите в зърнопроизводството. Технологията Но Тил е адаптирана отлично както в малки стопанства от 2-3 хиляди дка, така и в стопанства от 200 хил. дка.
 
Какво може да мотивира един фермер да стане Но-Тилър попитахме Александър Китев, председател на Асоциацията на Българските Но-Тилъри?
 
„Имаме няколко от нашите членове, които бяха в тежко финансово положение, но след като преминаха към технологията, още на първата година си стъпиха на краката. 90% от фермерите по света, които са били пред фалит, се насочват към No-till. Това е световната тенденция. Основната им мотивация е намиране на път за оцеляване. В следващите 5 години очакваме бум в броя на стопанствата, които ще преминат към тази технология. Това може да бъде стимулирано и ако в Националния стратегически план на страната бъде заложено те да бъдат поощрени финансово.“

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.