Високите надценки на месните продуктите не влизат в джоба на преработвателите
В най-бедната страна в ЕС - България цените на месни продукти са най-високи. Защо е така. Хората вече гледат колко струва, качеството е на заден план. Тук не става въпрос на лоша информираност или култура на хранене, а е въпрос на оцеляване.
Ниските субсидии и нежеланието за коопериране в сектор месо са основните причини за поскъпването на месните продукти, коментира Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите. Отделно кланиците влияят върху крайната цена на продуктите - те са много на брой, но с малък капацитет, обясни Вътев.
Ще има ли още покачване на цените на месните продукти и как се получава този голям марж между животновъдната ферма и щанда в търговската верига – вижте във видеото.