вторник, 18 Юни 2019, 09:45
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия

15-20 дни след първата обработка се извършва и втората

В началото на този месец се извършва първото окопаване. То се прави, когато растенията са израсли до 8-10 см. Тази обработка се извършва с тракторни култиватори, като работните органи на машината се пускат плитко на дълбочина 5-6 см, поради плитко разположената коренова система с цел да не се повредят растенията.

След обработката повърхностния почвен слой трябва да бъде ситночастичен и равен.

Към средата на месеца 15-20 дни след първата обработка се извършва и втората почвена обработка на площите засадени с чесън. Непосредствено преди тази обработка е добре да се направи подхранване на растенията, като се внесат 10-12 кг/дка амониева селитра.

При чесъна засаден през есента тези обработки имат за цел да разрохкат уплътнената през зимата почва и да се осигури по-добър достъп на кислород към корените и по този начин да се ускори растежа.

Чеснова муха  

suilia__lurida_100

Чесновата муха напада зимния чесън и кромида, засаден от едър арпаджик през есента. Тя е повсеместно разпространена в нашата страна и е особено опасна за зимния чесън. При първото затопляне на времето, когато температурата надвиши 10°С може да се регистрира нейният летеж. За сигнал служи  и появата на домашната муха. При слънчево време може да видите мухите, които приличат на домашната, но са ръждиво-кафяви и космати. Те прелитат ниско или пълзят върху почвената повърхност. Мухите предпочитат да снасят яйцата си в основата на добре развитите растения (с 2-3 листа) или в почвата непосредствено около тях. Те посещават повече и площите торени с оборски тор. Вредят ларвите на мухата, които се вгризват в младото растение от централния лист в посока към несформираната луковица. В началото на март се очаква масово излюпване. Повредените растения  изостават в растежа и развитието си, отслабват, а луковицата омеква, средния лист увисва, завива се спираловидно, пожълтява и изсъхва. По-късно всички листа пожълтяват и изсъхват, а растенията при издърпване се прекъсват.

Успешна борба срещу чесновата муха ще постигнете само, ако прилагате системни мерки, а именно:

  • не отглеждайте чесъна на една и съща площ или близо до площ, на която е отглеждан чесън предната година;
  • не торете с оборски тор;
  • изорете дълбоко освободената от чесъна площ, за да унищожите какавидите;
  • регистрирани продукти за растителна защита няма

Могат да се използват контактни инсектициди срещу възрастното насекомо, преди яйцеснасяне. Борбата с чесновата муха трябва да приключи 15-20 дни преди прибиране на продукцията, като се спазва карантинния срок на приложените инсектициди. 

 
Обратно
eXTReMe Tracker