post-image

АРМПГБ създава свое ЕООД

Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България цели да осигури бизнеспартньорства и пазари за членовете си
post-image

Равносметка за африканската чума у нас

Над 2 милиона и 200 хиляди лева са платени на хората, които доброволно са заклали прасетата си в задния двор с цел превенция срещу африканската чума по свинете. Това отчете земеделският министър Десислава Танева по време на редовния парламентарен контрол днес. Подадени са над 7 400 заявления за обезщетения.
post-image

Еколози искат повече пасища за животни

Еколози предлагат мярката за пасторализъм да се разшири извън обхвата на националните паркове. Традиционните практики за сезонна паша са част от подпомагането по мярка 10 "Агроекология и климат" от Програмата за развитие на селските райони. Според природозащитниците субсидиите за използване на високопланински пасища са направили така, че площите са увредени, докато пасищата извън парковете пустеят.
post-image

Източнобалканската свиня може да изчезне като вид

Държавата да подпомогне фермерите, които отглеждат източнобалканска свиня. За това призоваха от Асоциацията за развъждане и съхранение на породата. Браншовиците настояват да се определи и специална затворена зона, в която да се съхранява източнобалканската свиня, без тя да има допир с дивите прасета. Това е мярка, гарантираща опазването на вида, предвид констатираните първи случаи на африканска чума.
post-image

ЕС внася по-малко говеждо

Европейският съюз внася по-малко говеждо месо от трети страни. Това става ясно от данните за първото полугодие, публикувани от Европейската комисия. За периода импортът възлиза на 158 хиляди тона, което е с близо 4 процента или 6 хиляди тона по-малко в сравнение с първите шест месеца на 2018-та.
post-image

АЧС и при източнобалканска свиня

Потвърдени са положителни проби на Африканска чума при източнобалканската свиня в стада в град Смядово и в село Веселиново. В Смядово е определен терен за загробване на заболелите животни. До момента, общият брой на заразените източнобалкански прасета е 170.
post-image

Вдига се цената на пилешкото у нас

Увеличава се цената и вносът на пилешко месо, заради африканската чума по свинете. Това отчитат от Съюза на птицевъдите у нас.
post-image

Започва изплащането на компенсации заради АЧС

В 21 области в страната от днес започва изплащането на еднократната помощ от 300 лв. на лицата, които доброволно умъртвиха прасетата си и дезинфекцираха дворовете си. Парите се получават в общините по населено място.
post-image

АЧС в огромен свинекомплекс в Украйна

Нов случай на Африканска чума по свинете в Украйна. Този път болестта е регистрирана в голям свинекомплекс с 95 хиляди животни в източната част на страната, близо до границата с Полша.
post-image

30% по-нискък добив на пчелни продукти в Европа

Пчеларите отчитат с около 30% по-нисък добив през тази година. Причина са неблагоприятните климатични условия. От бранша обаче изтъкват че истинската опасност е унищожението на пчелите като опрашители в природата. Фермерите искат държавата да включи сектора в плана за Новата обща селскостопанска политика за периода 2021 до 2027 година.
post-image

Ирландски говедовъди блокираха фабрики за преработка на месо

Ирландски говедовъди отново предприеха протестни действия. Този път се обединиха срещу месопреработващата промишленост. Опитаха се да затворят с блокада няколко предприятия като ги обвиниха в нелоялна конкуренция.
post-image

Умъртвяване на всички животни заради африканската чума

Втори ден продължава умъртвяването на останалите животни в свинекомплекса в село Голямо Враново, Русенско. От ръководството му заявиха, че ще изпълнят заповедта за ликвидирането на огнището на Африканската чума по свинете, но се надяват да възстановят производството си възможно най-скоро.