1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Около 600 са каракачанските кучета у нас

Около 600 са каракачанските кучета у нас

26-ата национална изложба на ценната порода се проведе в Каварна

Над 600 са регистрираните каракачански кучета у нас, съобщи д-р Тихомир Кунев, председател на Международната организация Каракачанско куче. Породата е на изчезване, затова основната цел на Международната организация е запазване на каракачанското куче в автентичен вид чрез прилагане на поддържаща селекция. Това стана ясно по време на провелото се в гр. Каварна, Добричка област, 26-то национално изложение на каракачанското куче. В него се включиха 87 участници от 9 национални клуба. Четириногите бяха разделени в шест възрастови групи по време на селекционния преглед.

Идеята е националното изложение на породата в крайморския град да се превърне в традиция, каза още д-р Кунев. Той подчерта, че това е единствената легитимна организация у нас, която се занимава с развъждане и опазване на каракачанското куче. През 2001 г. МОКК е официално регистрирана в гр.Стара Загора и в резултат на дейността й четири години по-късно породата каракачанско куче е официално призната от Държавната комисия по породи животни. През 2007 г. Министерството на земеделието издава на организацията разрешение за развъдна дейност. „Водим дълга и упорита борба за спасението на каракачанското куче като чиста българска порода”, заяви Светлин Стоев – почетен председател на Международната организация. Членовете й обикалят страната, събират данни и факти от фотографии, от разкази на стари хора. Каракачанското куче е отличен пазач, утвърден след многовековна селекция на овцевъдите в страната. Името на кучето идва от каракачанския етнос, в чиито стада най-често се е срещало и остава като име на породата. Идеята на Международната организация не е да променя породата, а напротив – да я запази в чист вид и да я върне в естествената й среда, подчерта Светлин Стоев.

Ежегодно организацията извършва една или две национални изложба. Каракачанските кучета са включени в европейските програми за финансиране по агроекологичната мярка, допълни д-р Тихомир Стоев. Организацията е регистрирана в Европейската комисия като развъдна организация, подчерта още той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.