1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Стандартът "Стара планина" изключва всякакви добавки

Стандартът "Стара планина" изключва всякакви добавки

Пробите са изпратени за изследване в референтна лаборатория в Германия

Стандартът  „Стара планина” изключва всякакви добавки. Важното е да се разбере, какво е попаднало и по какъв начин. Фирмите трябва да изчистят всички възможности за допускане на такива грешки. Тяхната хипотеза е, че те не са вложили съставките умишлено, а те са попаднали в продуктите чрез овкусител на базата на соево брашно. Другата им хипотеза е, че животните са били третирани със соев концентрат. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на пресконференция в гр. Силистра, където е на посещение за среща с тютютнопроизводители и месо и млеко-преработватели от региона.

В момента започва комплексна проверка на техните предприятия за една година назад. Заради сериозността на тези фирми, аз поисках да се повтори анализа, за да бъдем сигурни.

Пробите са положителни и те няма да бъдат реабилитирани, каза още министърът и допълни, че системата за контрол работи, ние констатирахме тези нарушения от продукти пуснати в търговската мрежа.

„Току-що са изпратени пробите за изследване в референтна лаборатория в Германия. Не държавата и институциите трябва да доказват, а фирмите трябва да докажат тяхната хипотеза. Става въпрос за принципи и за връщане на доверието на потребителя, да върнем уникалността на българския вкус”, каза още министър Найденов.

"Ако се докаже тяхната теза, то ще има само тежки санкции, а не отнемане на лиценза. Аз не можех да направя нищо друго, освен да го обявя на обществото. Този стандарт не е задължителен. Могат да влагат соя в другите си продукти", допълни министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.