1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Брюксел не предвижда санкции заради фалшивата диплома на Калина Илиева

Брюксел не предвижда санкции заради фалшивата диплома на Калина Илиева

Снимка:

Не се налага да има отмяна на отпуснати вече помощи

Фалшивата диплома на бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева няма да бъде причина за санкциониране на България от страна на Европейската комисия. Това стана ясно от изявление на Дачиан Чиолош - еврокомисар по земеделието, пише dnevnik.bg.

Пред български журналисти в Брюксел Чиолош обясни, че комисията е наясно с казуса около дипломата на Калина Илиева, но уточни, че комисарите следят дали парите се харчат правилно. Останалото е въпрос на управление от страна на държавата член, защото по отношение на земеделските помощи двете страни - Брюксел и националните правителства, имат споделени правомощия.

Той подчерта, че комисията не решава дали един човек е компетентен да подписва документи и не се интересува как е назначена Калина Илиева, поради което не се налага да има отмяна на отпуснати вече помощи. Брюксел взема пари само тогава, когато открие нарушения по изпълнението на проектите, обясни Чиолош.

В края на ноември Софийската районна прокуратура образува проверка след публикации в пресата за фалшивата диплома на Калина Илиева.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.