1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Откриха второ огнище на шап у нас

Откриха второ огнище на шап у нас

Симптоми на заболяването са се появили и по животните в село Резово

Второ огнище на шап беше открито у нас. Симптоми на заболяването са се появили и по животните в село Резово, което се намира на границата ни с Турция. Това съобщиха от Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС). Ветеринарите са констатирали признаци като лигавене и поява на афти в устната кухина. На територията на селото се отглеждат 90 крави, 70 овце и кози и 30 свине, които се разхождат свободно, но са домашни.

Най-вероятно заразата е дошла от стадо от 21 бивола, преминали на българската територия от турска страна. "Причината е, че на много места на границата ни с Турция, ограничителната мрежа е открадната", обясни шефът на НВМС Йордан Войнов.

Първите взети проби от добитъка в село Резово са били отрицателни. Заради появата на симптомите може обаче да се правят заключения, че инфекцията вече навлиза. Затова се е наложило да бъдат взети повторно проби от животните. Резултатите от тях ще бъдат готови днес. В случай че се установи шап, животните ще бъдат умъртвени, уточниха от ветеринарната служба. Освен това се предвижда да бъдат предприети мерки и за спиране разпространението на заразата, каквито бяха взети в бургаското село Кости.

Само преди седмица започна умъртвяването на добитъка в Кости. За да се предотврати разпространението на заразата, населеното място беше поставено под карантина. Ветеринарите забраниха движението на животни и хора, както и лова на дивеч. Заразата в Кости беше установена, след като бяха взети 1600 проби от добитъка и 37 от тях се оказаха положителни. Агенцията за социално подпомагане ще изплати еднократно по 325 лв. социални помощи на 50 стопани от с.Кости.

От ветеринарната служба уточниха, че при установяване на шап в Резово ще бъдат умъртвени всички животни, които се отглеждат в селото. Заради тази мярка ще бъдат изплатени компенсации на собствениците на стадата, чиито животни бъдат убити.

 

Етикети Резово, шап, НВМС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.