1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на храните – прозрачни

Цените на храните – прозрачни

Снимка:

Ще се види как кашкавалът става 16 лв., закани се министър Найденов

Нова система ще проследява как се образуват цените по веригата производител – преработвател – търговец. Това обяви министърът на земделието и храните Мирослав Найденов. „Между другото, много здраве да изпратя на тези, които твърдяха, че пшеницата ще продължи да поскъпва. Вижте какво става – с 15% надолу само за последната седмица, слънчогледът също пада – с чувство на хумор коментира той. – Не играх на борсата, защото поста не ми позволява.” Същото се е случило и през 2007 г., припомни той и предупреди, че сега отново някой ще „сърба попарата”, остава да видим какво ще направят хлебарите.

Някои от страните членки на ЕС като Франция вече прилагат подобни мерки на мониторинг, възможно е страната ни да предложи те да станат задължителни за целия Европейски съюз. Такава система за наблюдение работи също в Румъния. Трябва да се види как при изкупна цена 70 ст. на литър мляко, при съответните технологични разходи и печалба, и при 10 литра, необходими за производството на 1 килограм, кашкавалът накрая става 16 лв. Или как краставицата от Йордания, пълна с пестициди, се продава за 5 лв., даде нагледни примери Найденов. Оттам насетне държавата има инструменти да държи изкъсо тези, които са реализирали печалби, дали са си платили данъците върху тях или осигуровките.

Преди Коледа тръгнахме да правим проверки, имаше анализатори, които казваха – това не трябва да се случва, а сега точно тези анализатори пишат обратното – че държавата не правела нищо, възмути се министърът. Новата система обаче не означава възстановяване на съществувалата допреди няколко години комисия „Антиспекула”, уточни Найденов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.