понеделник, 21 Май 2018, 15:36
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
19 Май 2011 15:03 | Новини

Само на стокови тържища и пазари на производителите ще се търгува на едро с храни и цветя

Това е регламентирано в промените на закона за стоковите борси и тържищата, които бяха приети окончателно от парламента

Само на стокови тържища и пазари на производителите ще се търгува на едро с храни и цветя
Оцени статията
|

Търговията на едро с храни и цветя ще става само на стокови тържища и пазари на производителите. Това е регламентирано в промените на закона за стоковите борси и тържищата, които бяха приети окончателно от парламента днес, 19 май 2011 г. Извън обхвата на закона остават магазини или вериги от магазини на самообслужване за продажба на едро и дребно на храни и нехранителни стоки, където търговията се извършва от името и за сметка на едно лице. Сделките между производител и преработвателно предприятие или вносител и преработвателно предприятие също са извън обхвата на този закон.

Очаква се измененията в закона да ограничат нерегламентираните места за търговия на едро с храни и цветя.

Законът променя и определенията за стоково тържище и пазар на производителите. Според новите текстове стоковото тържище е място за търговия на едро с налични храни и цветя, а пазарът на производителите включва и инфраструктурата към мястото за търговия. На пазара на производителите стоката може да се манипулира, окачествява, етикетира за по-нататъшна продажба на вътрешния пазар или за износ.

Други изменения в закона осигуряват възможност на земеделските производители да продават своята продукция на организатора на специализирания пазар по цени, определени от тях. Това е мярка, която трябва да стимулира реализация на повече българска земеделска продукция. 

Законът предвижда също вписаните обстоятелства и актове в Търговския регистър, които са нужни за регистрирането на стоково тържище или пазар на производителите, или за издаване на лиценз за клирингова къща, да се изискват служебно от комисията. Това изменение ще съдейства за изпълнение на правителствения план за намаляване на административната тежест с 20% до края на 2012 г.

Законът предвижда преходен период от шест месеца след влизането му в сила за регистрация на търговците, които досега не са изпълнявали изискванията за стоково тържище или пазар на производителите. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата 81% от лицата, чиято дейност ще бъде повлияна от промените (над 1050 регистрирани по Закона за храните), вече работят на територията на стоковите тържища и пазарите на производителите.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   


  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker