1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Бобени кълнове са вероятният източник на Ешерихия коли

Бобени кълнове са вероятният източник на Ешерихия коли

Те са били отгледани във ферма в северната германска провинция Долна Саксония

Бобени кълнове, отглеждани в Северна Германия, са вероятният източник на смъртоносната бактерия Ешерихия коли, от която починаха 22 души и стотици се разболяха в 12 европейски страни, съобщиха германските здравни власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Кълновете са били отгледани във ферма в северната германска провинция Долна Саксония, предаде БТА.

Говорител на министерството на земеделието на провинция Долна Саксония съобщи на Асошиейтед прес, че е издадено предупреждение към хората да не ядат кълновете, които често се употребяват като съставка на салати.

Резултатите от официалните тестове все още не са доказали със сигурност, че източникът на бактерията са отглежданите в Долна Саксония бобени кълнове, но всички признаци сочат към тях, отбеляза говорителят.

Той добави, че много ресторанти, където хора са се хранили преди да се разболеят, неотдавна са получили доставки от бобени кълнове. Засега обаче вероятно няма да се отмени предупреждението да не се ядат домати, краставици, салати и марули.

Сигурни резултати ще има най-рано днес, но земеделският министър на провинцията Герт Линдеман заяви, че всички хора, които са се разболели са се хранили в ресторанти, които са получили кълновете от един и същи доставчик от окръг Юлзен.

Земеделското министерство препоръча засега да се избягва ядене на всякакви видове кълнове.

При посещение в болница в Хамбург германският министър на здравеопазването Даниел Бар отказа да коментира предположението, че болестта се предава чрез бобени кълнове.

Европейската референтна лаборатория за ешерихия коли в Рим заяви, че анализите не позволяват да бъде хвърлена вината върху конкретни зеленчуци, но германските санитарни власти продължават да препоръчват да се избягва консумиране на сурови зеленчуци, без значение с какъв произход, отбелязва Франс прес.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.