1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Увеличават цената на бирата на предстоящия Октоберфест в Мюнхен

Увеличават цената на бирата на предстоящия Октоберфест в Мюнхен

Съобщението на градската управа предизвика гнева на любителите на пенливата напитка

Увеличаването на цената на бирата на предстоящия Октоберфест, който в продължение на две седмици привлича около 6 млн. души в Мюнхен, предизвика гнева на любителите на пенливата напитка, предаде ДПА.

Градската управа на Мюнхен, където се организира събитието от 17 септември до 3 октомври, съобщи, че халба бира ще струва между 8,70 и 9,20 евро. Еднолитровата халба е най-популярната мерна единица.

Пивоварите, които издигат тентите на бирения панаир и ги управляват, определят цените, но градските власти следят те да не са прекалено високи. Асоциацията срещу ненормално високите цени на бирата критикува увеличението на цената от 5-6% спрямо миналогодишните цени.

Няма оправдание за това, заяви неин говорител. Пивоварите и градът печелят толкова много от Октоберфест, добави той. Говорител на пивоварите обаче посочи, че заплатите на персонала са се увеличили, а отделните шатри ще трябва да плащат за по-сериозна проверка на сигурността.

Увеличението на цените може да засегне джоба на един от символите на бирения фест - закръглените сервитьорки, които могат да носят по шест халби бира в една ръка. Клиентите често плащат 10 евро за халба бира, като рестото остава бакшиш за сервитьорката. Колкото цената на бирата е по-близо до 10 евро, толкова по-малък ще бъде бакшишът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.