1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоактивисти предлагат референдум за Национален парк "Пирин"

Екоактивисти предлагат референдум за Национален парк "Пирин"

Скандалът с незаконните лифтове и писти в Пирин се разрази миналата седмица, след като МОСВ огласи резултатите от своя проверка

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България” подкрепя министър-председателя в желанието му да се обърне към народа за мнение за бъдещето на незаконно построените писти и лифтове в Национален парк (НП) "Пирин". Това се казва в писмо на природозащитниците, изпратено до българския премиер.

НП "Пирин" е един от трите (заедно с Рила и Централен Балкан), определени от Народното събрание чрез Закона за защитените територии за парк от национално значение. Съгласно закона те служат за задоволяване на обществени потребности с общонародна значимост. Конституцията повелява техните гори и земи да са изключителна държавна собственост. Това национално значение на НП "Пирин" задължава изпълнителната власт при сложни въпроси, за които няма еднозначни или лесни решения, да потърси мнението на всички граждани на България, които де факто се явяват собственици на тези паркове, се казва още в писмото.

Природозащитните организации очакват Министерския съвет да предложи на Народното събрание провеждането на референдума, като подготви лично обръщение към всеки депутат да подкрепи инициативата. От коалицията са готови да участват в консултации по формулиране на въпроса на референдума и очакват поканата на Министерския съвет за тях.

Природозащитниците отново настояват Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и община Банско да обнародват строителните разрешителни за всички обекти в ски зона Банско, включително ски пистите, както и да публикуват в интернет концесионния договор с фирмата "Юлен” АД.

Коалицията "За да остане природа в България” припомня, че Пирин е обект от природното наследство на ЮНЕСКО и опазването му е не само от българско, но и от световно значение. Референдумът за съдбата на НП "Пирин" няма да попречи на правителството да развали концесионния договор, да санкционира виновните лица и да намери друг концесионер.

Скандалът с незаконните лифтове и писти в Пирин се разрази миналата седмица, след като МОСВ огласи резултатите от своя проверка, според които концесионерът на ски зона Банско "Юлен" АД е превишил площта на зоната, залегнала в концесионния договор с държавата, с 64,7 хектара.

По-късно от Национална гражданска коалиция  "Природата за хората и регионите”, която обединява общини, развиващи зимен и ски туризъм, оспориха резултатите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.