1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Зараза с опасната болест листериоза плъзна от пъпеши в САЩ

Зараза с опасната болест листериоза плъзна от пъпеши в САЩ

Заразата е тръгнала от фермата Jensen Farms в Холи, щата Колорадо

Зараза с опасната болест листериоза плъзна от пъпеши от типа канталуп в САЩ, съобщават американските здравни власти, цитирани от "Гардиън". Досега заразата е причинила 72 случая на заболявания и 16 смъртни случая в 18 щата, което я прави най-смъртоносната хранителна зараза в страната от повече от десетилетие.

Заразата е тръгнала от фермата Jensen Farms в Холи, щата Колорадо, която е доставила пъпеши в 25 щата. Хора обаче са заболели от листериоза и в други щати, вероятно понеже продукцията на фермата често се препродава в САЩ.

"Ако пъпешите ви не са от Jensen Farms, можете спокойно да ги ядете. Ако не сте сигурни обаче, по-добре е да ги изхвърлите", съветва директорът на Центровете за контрол на заболяванията Томас Фриден. Изтеглените от пазара и потенциално опасни пъпеши може да имат етикети Colorado Grown, Distributed by Frontera Produce, Jensenfarms.com или Sweet Rocky Fords, но не всички изтеглени пъпеши имат етикети. Компанията твърди, че е изтеглила между 1.5 и 4.5 милиона пъпеши.

Според Фриден и комисар Маргарет Хамбург от службата за храните и лекарствата през следващите седмици се очакват нови случаи на заболели, тъй като инкубационният период на листериозата, която се причинява от бактерията листерия, може да продължи месец или повече.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.