1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Пазарът на употребявано олио в САЩ процъфтява

Пазарът на употребявано олио в САЩ процъфтява

Използваната мазнина от кухните на заведенията става все по-ценен ресурс за производство на биодизел

На фона на високите цени на горивата употребяваното олио става все по-ценен ресурс за производство на биодизел. Събирането му от заведенията и преработката му в гориво е бизнес, който набира сили все повече през последните години. Компаниите, които правят това обаче, се сблъскват с нарастващ брой кражби и трудности в опазването на ценната суровина, пише New York Times в статия по темата.

Според вестника компаниите за събиране и преработка на ресторантско олио все по-често са принудени да инсталират охранителни камери и алармени системи, както и да наемат частни детективи и пазачи. Въпреки това, контейнерите с използвано олио редовно са обект на кражби.

В продължение на години ресторантите трябваше да плащат на компании за управление на отпадъците, за да се отърват от изразходваната мазнина за пържене. Тя се използваше предимно във фуражни смеси за животновъдството. Някои я подаряваха на местни автомонтьори, които я преработваха в гориво за конвертираните си автомобили.

С повишаването на търсенето на биодизел през последните години пазарът на употребявано олио процъфтява. В момента цената му в САЩ е около 40 цента за фунт (453.59 гр.) - около четири пъти повече, отколкото е струвало преди 10 години. Това го прави все по-примамливо за крадците, коментира New York Times, цитиран от "Дневник".

Щатите Калифорния и Вирджиния са изработили специално законодателство, регулиращо събирането на използвана мазнина от кухните на заведенията. Очаква се подобен закон да се приеме до няколко месеца и в Северна Каролина. Засега обаче подобни кражби все още не се приемат сериозно от представителите на съдебната система. Това е причината много малка част от случаите да стигат до съда, а тези, които стигат, често завършват с незначителни глоби.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.