1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Остров Джилио е изправен пред екологична катастрофа

Остров Джилио е изправен пред екологична катастрофа

Тя може да бъде предизвикана от потъването на кораба "Коста Конкордия"

Има много висок риск от екологична катастрофа за остров Джилио след потъването на кораба "Коста Конкордия" близо до него, заяви италианският министър на околната среда Корадо Клини, цитиран от БТА.

По-рано днес италианският в. "Стампа" писа, че корабът с тегло колкото на 110 самолета "Боинг" е бил зареден с 2390 тона гориво. Ако то изтече, това ще предизвика тежко замърсяване на острова и ще навреди на екосистемата му за години напред. "Целта е да не допуснем това гориво да изтече от кораба. Работим по въпроса", подчерта министърът пред журналисти в Рим. По думите му, става дума за "спешна ситуация", рискът за острова е много висок и е необходима незабавна намеса.

Джилио е част от архипелаг от седем острова, сред които и Елба. Той се намира в зона, известна с невероятната си природа, в областта Тоскана. През лятото там почиват много туристи. "Заплахата тегне със сигурност над острова, но може да надвисне и над останалите острови от архипелага и дори над крайбрежието. Всичко зависи от теченията в морето и от ситуацията там", заяви министърът.

Резервоарите на кораба са пълни с дизелово гориво, което е плътно и тежко и може да се утаи върху морското дъно, уточни той. Засега не е регистрирано изтичане от резервоарите.

Докато сагата с потъващия край остров Джилио италиански круизен кораб "Коста Конкордия" продължава, с екологична беда се бори остров Монтекристо, един от седемте на Тосканския архипелаг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.