1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. По част от мерките на пчеларската програма продължава приемът на заявления

По част от мерките на пчеларската програма продължава приемът на заявления

Това съобщиха от Държавен фонд „Земеделие”

Продължава приемът на заявления по част от мерките на пчеларската програма, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие”.

От 17 януари 2012 г., поради изчерпване на определения бюджет, се преустановява приемът на заявления за подпомагане по няколко мерки от „Национална програма по пчеларство за тригодишния период 2011-2013”. По мярка B: „Борба срещу вароатозата” е изчерпан ресурсът в Сектор 2: „Разходи за закупуване на препарати в борбата срещу вароатозата”. По мярка D: „Мерки за подкрепа за подновяване на пчелните кошери в Общността” е спрян приемът в Сектор 1: „Закупуване на нови кошери” и Сектор 2: „Разходи за поддържане или увеличаване броя на пчелните семейства (за пакети пчели и отводки)”.

Приемът бе отворен на 16 януари с ресурс от почти 6 млн. лв. Поради засиления интерес, високия процент на субсидиране (между 80 и 100%) и достъпните условия на програмата, над 5.2 млн. лв. от предвидените средства бяха ангажирани в същия ден със заявените разходи по приетите над 900 заявления за подпомагане по изброените по-горе мерки и сектори от програмата.

В областните дирекции на ДФЗ – РА продължава приемът за останалите мерки и сектори с наличен бюджет. Това са: по мярка B, Сектор 1: „Разходи за осъществяване на ветеринарен контрол и оказване помощ от пчелари-проверители”, мярка C: „Мерки за подкрепа на извършването на физико-химичен анализ на пчелния мед” и мярка D, Сектор 3: „Покупка и подмяна на пчелни майки”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.