1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нов вирус по овцете, козите и говедата е открит в няколко европейски страни

Нов вирус по овцете, козите и говедата е открит в няколко европейски страни

Засега няма данни за предаването му на хора

Нов вирус по овцете, козите и говедата, предизвикващ вродени малформации, е открит наскоро в няколко европейски страни. Засега няма данни за предаването му на хора. Не съществува и ваксина. За вируса официално съобщи холандското министерство на земеделието, цитирано от АФП.

В Холандия засегнатите стопанства са 76. Подобни случаи има и в Германия, Белгия, Великобритания, Франция. Вирусът Шмаленберг, по името на германския град, където е открит за пръв път през ноември 2011 г., е засегнал 51 стопанства в Германия, главно в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Френските префектури Мозел и Мьорт-е-Мозел също обявиха за пръв път наличие на вируса в стадо овце в Лотарингия.

Преносител най-вероятно е мушица, която предизвиква треска и диария при възрастните животни и не се предава пряко от едно животно на друго. Бременни овце, кози и крави, обаче, могат да предадат вируса през плацентата, като резултатът е мъртвороден плод или вродени малформации при малките, които впоследствие умират бързо.

Русия прекрати в средата на януари вноса на овце и кози от Холандия именно заради Шмаленберг. Китай и Аржентина са поискали допълнителна информация също в средата на месеца. От 20 декември холандските животновъди са задължени да декларират малформации у новородени животни.

Германското министерство на прехраната, селското стопанство и защитата на потребителите предвижда от края на март да въведе задължително деклариране на болестта, което предстои да получи одобрението на Бундесрата.  Германия поиска Брюксел да въведе подобен режим на европейско равнище.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.