1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Спират залавянето на бездомни кучета в София

Спират залавянето на бездомни кучета в София

Приютътът в село Сеславци е временно затворен заради открити заболявания от гана, парвовироза и коронавироза

Приютът за бездомни кучета в село Сеславци е временно затворен заради открити заболявания от гана, парвовироза и коронавироза. Това каза за Дарик д-р Георги Генадиев. Той обясни, че карантината в приюта ще продължи до 8 март, включително.

22 кучетата са в помещенията на приюта, които са под карантина. Отделно има още 34 постоянно обитаващи кучета извън помещенията, които се осиновяват. В изолираните помещения ще се прави почистване и дезинфекция, за да се спре разпространението на заболяването, обясни още д-р Генадиев: „Това заболяване го има на много места в града и е дошло от кучетата, които се залавят. Сега с тези мерки ще се спре разпространението. Ще се направи дезинфекция, с изгаряне дори на дървените части. Ще се следи здравословното състояние на животните. Има колеги, които ще лекуват кучетата. Снабдени са с всички необходими медикаменти. Възможно е да се прояви заболяване на някои от пребиваващите кучета", обясни Генадиев.

За периода на карантината залавяните бездомни кучета ще се пренасочват към приюта в Горни Богров, а ако няма възможност, ще спре залавянето им до осми март. „Това е възможността на общината на този етап. Дадохме становище и узаконихме проектите за още два приюта, които надявам се ще започнат да се строят, но на този етап е така", уточни д-р Георги Генадиев.

След края на карантината ще се прави мониторинг в приюта, като регулярно ще се взимат проби и ще се правят проверки за евентуални заболявания.  

Междувременно стана ясно, че са изчерпани местата в приюта в Горни Богров. Това съобщи за Дарик Стела Райчева от „Анимал Рескю София" - организацията, стопанисваща приюта. Райчева сравни трите зарази с чумата и холерата при хората. По думите й, животните, които се приемат в приюти, трябва да се ваксинират срещу тези болести.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.