1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През месец февруари се наблюдава значително поскъпване на яйцата

През месец февруари се наблюдава значително поскъпване на яйцата

Тяхната цена спрямо януари е с 14.3% по-висока

През месец февруари се наблюдава значително поскъпване на яйцата. Тяхната цена спрямо януари е с 14.3% по-висока, а спрямо февруари 2011 г. е отчетено поскъпване на годишна база с 60%. Това става ясно от данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Само за периода 1 февруари - 2 март яйцата са поскъпнали от 0.22 лв. до 0.31 лв.  Увеличението на цената от началото на 2012 г. досега е 45%. Нивото, на което стъпва цената на яйцата в началото на март тази година е най-високото за последните 14 години (1997 година). Според статистиката в момента този вид стока е достигнала най-високата си цена от 1999 година насам. Единствено като стойностите се приближават, но не и надвишават стойностите от 2007, 2009 и 2010 г.

Значително увеличение на цените се наблюдава на месечна база и при цените на зелето (46 на сто), оранжерийните краставици (16.3%) и бананите (12.5%). Въпреки това на годишна база в сравнение с втория месец на миналата година при първия продукт се наблюдава поевтиняване с 17%, при втория – поскъпване с 22%, а при третия – поскъпване с 4.3 на сто.

При движението на цените на основните хранителни стоки през февруари се наблюдава спад на месечна база на захарта с 1.4%, на олиото с 0.4% и на ориза и лещата с около 2%. При млечните произведения е отчетен спад на цената на кравето масло с 2.7%, поскъпване на кравето сирене с 4%, а цената на кашкавал “Витоша” е близка до тази от предходния месец. Повечето месни произведения, както и рибата леко поевтиняват с около 1 – 3%, а незначително повишение е отчетено при цената на трайния салам - 1.6%.

Цените на повечето зеленчуци, предмет на анализа на ДКСБТ, през тази година са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година, като поевтиняването на годишна база на картофите и зрелия чесън е около 45 - 50%. Въпреки големия скок на цената на зелето през февруари, неговата цена остава на по-ниско ниво спрямо същия месец на миналата година, като поевтиняването на годишна база е 17%. При бананите и цитрусовите плодове се наблюдава поскъпване с около 5-10%, а цените на ябълките и лимоните през тази година са по-ниски с около 3-6%. Поскъпване на годишна база е регистрирано при оранжерийните краставици – средно с около 22%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.