1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 1000 приятели на природосъобразния начин на живот се събраха в курортната местност "Узана"

Над 1000 приятели на природосъобразния начин на живот се събраха в курортната местност "Узана"

За втори пореден път тук се проведе екофестивал под наслов "Зелените идеи в действие"

Над 1000 приятели на природосъобразния начин на живот се събраха в курортната местност "Узана" край Габрово. За втори пореден път тук се проведе екофестивал под наслов "Зелените идеи в действие", финансиран от Глобалния екологичен фонд на ООН, който вече се изтегля от България, съобщи БНТ.

По интересен и атрактивен начин бяха представени над 40 проекта, реализирани през последните години и свързани с екотуризма, опазването на земите и биоразнообразието, както и със здравословния начин на живот.

Екофестът започна с пускането на свобода на четири керкенеза, лекувани в  спасителния център за диви животни в Стара Загора. Само за една нощ тук беше  изградена пещ от глина за печене на хляб. 

За първи път на феста беше показана и машина за рециклиране на пластмаса, метал и стъкло. Пускайки бутилка в специален отвор вие веднага ще получите и една стотинка за нея. Голям интерес предизвика и зарядната  станция с фотоволтаичен покрив за електроавтомобили. В "Ателието за мечти" се правеха сапун и козметика от естествени суровини и ръчно изработена хартия от рециклирани канцеларски материали.

Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд, финансирана с над 7 милиона долара, тази година се изтегля от България, но да се надяваме, че като има добри идеи ще се намерят и пари за тяхното реализиране.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.