1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 130 души ще участват днес в борбата с пожара в резерват "Соколна"

Над 130 души ще участват днес в борбата с пожара в резерват "Соколна"

Общината в Крумовград обяви бедствено положение, което остава в сила.

Над 130 души ще участват днес в борбата с пожара в резерват "Соколна" в района на хижа "Соколница".

В потушаването ще се включат 59 военни от поделението в Казанлък, 30 огнеборци, 20 огнеборци от Централен Балкан и доброволци. Очаква се в гасенето да се включат и хеликоптери, защото местността е непроходима.

Според областния управител на Стара Загора Недялко Недялков пожарът не се е разраснал и обстановката е спокойна.

Частични огнища все още има при крумовградското село Горна кула. Там за часове огънят обхвана над хиляда декара сухи треви и храсти. Евакуирани бяха 30 души. До късно снощи спасителните екипи потушаваха пламъците. Пожарът вече е овладян, а причината е изхвърлена незагасена цигара. Виновникът, 18-годишен младеж от Крумовград, е задържан. През целия ден в селото ще дежурят спасителни екипи, за да не се допусне повторно разпалване на огъня.

Общината в Крумовград обяви бедствено положение, което остава в сила. Днес ще бъде извършена оценка на щетите от пожара край Горна кула. Огънят изпепели десет необитаеми къщи, плевни и хиляди низи с тютюн.

След овладяването на пожара край Белица, нощта там е преминала спокойно. Краткотрайни превалявания в района са помогнали на огнеборците да се справят с пламъците. Няма нововъзникнали огнища в района.

Високите температури, но и човешката небрежност, доведоха до рекорден брой пожари през последните дни - над 300 огнища бяха загасени само за изминалите 2 денонощия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.