1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рак по картофите в 12 смолянски села

Рак по картофите в 12 смолянски села

Идеята на институциите е да се проведе мащабна информационна кампания, за да се спре разпространението на заразата

12 са селата в Смолянско, в които е установено наличието на рак по картофите чрез изследване на почвени проби. Това каза пред журналисти днес директорът на Областната дирекция по безопасност по храните д-р Радослав Колев на работна среща за предприемане на дългосрочни мерки за ограничаване разпространението на рака по картофите в област Смолян, предаде Радио „Фокус”.

На срещата присъстваха различни институции от областта. Огнището на заразата бе открито в края на 2011 г. в смолянското село Подвис, след което незабавно започнаха проби и изследвания на почвата и със заповед на министъра на земеделието и храните бе наложена карантина в селата Подвис, Лъка и Търън, припомни д-р Колев. До този момент са взети над 1400 почвени проби от различни населени места в селата край Смолян.

По думите на д-р Колев се установява, че макар и в единични случаи ракът по картофите се констатира вече в 12 села на територията на община Смолян и Мадан. Това са селата Лъка, Търън, Требище, Градът, Ряка, Селище, Тикале, Влахово, Стража, Орешец, Смилян и Равнища и всички те са поставени под карантина. В тези села са въведени забрани за пренасяне на картофите и на земеделската техника извън границите на населените места.

Д-р Колев каза още, че ситуацията е овладяна и не трябва да се създава психоза сред хората, а идеята на институциите е да се проведе мащабна информационна кампания сред населението на област Смолян, за да се спре разпространението на заразата. Той припомни, че засега причинителят на заболяването не може да се унищожи и заразените площи може да пренасят заразата в продължение на повече от 30 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.