1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Биохляб с нов вид закваска представят учени на „Агра 2013“ в Международен панаир Пловдив

Биохляб с нов вид закваска представят учени на „Агра 2013“ в Международен панаир Пловдив

Снимка:

Връщането към полезните храни е едно от направленията на специализираната изложба „БиоАгра“

Млечно-кисела ръжена закваска връща автентичния вкус на хляба, като свързва бабините рецепти и метод, близък до онзи, по който се правят храни за космонавти. Това е нова разработка на  Института по криобиология и хранителни технологии и ще бъде представена  на Международната селскостопанска изложба „Агра 2013“. Рекорден брой иновации  – общо 62, от които 17 световни и 7 европейски,  ще бъдат показани на деловия форум от 5 до 9 март в Международен панаир Пловдив.

Сред тях е хлябът „Биомикс“, замесен от  ръжено, овесено и пшенично брашно с млечно-кисела ръжена закваска, получена в лабораторни условия. Тя е изсушена под вакуум до въздушно сухо състояние, подобно на продуктите за космическите полети.  Придава по-добър вкус и аромат на хляба, повишава съдържанието на полезни вещества, показали резултатите от пробите. Така се актуализира  традиционната българска рецепта, в която също се е използвала закваска, а не мая, като се намалява времето за приготвяне.

Връщането към полезните храни е едно от направленията на специализираната изложба „БиоАгра“, която ще се проведе за втори път.

В нея ще участва една от първите у нас изби за  преработка на биосуровини като грозде, вишни и други плодове. Посетителите  ще видят различни органични продукти и първата българска технология за биологично производство на семена от праз, създадена от  Института по зеленчукови култури „Марица”.

„БиоАгра“ ще представи  производството и търговията, образованието и науката, свързани с  най-модерното направление в селско стопанство.  Част от изложението е международната конференция „Биологично производство – предприемачество и мениджмънт“, организирана от Международен панаир Пловдив и Висшето училище по агробизнес и  развитие на регионите.

Основният акцент на „Агра 2013“ е българското животновъдство. Наред с най-добрите наши породи, ще бъдат демонстрирани и много новости за оборудване на фермите и отглеждане на животните. Сред световните иновации в бранша са системите за откриване на разгоненост и тестовете за ранна бременност при кравите, първият четириканален доилен апарат.

Над 400 директни и представени изложители от 20 държави са подготвили широка гама от технологии, машини и инвентар за земеделието и животновъдството, семена и посадъчен материал, средства за растителна защита, опаковки и опаковъчна техника,  финансови и консултантски услуги, софтуер за агробизнеса, научни разработки за селското стопанство.

Посетителите специалисти получават безплатен достъп на „Агра 2013“ след регистрация, а всички гости на изложението  имат шанс да спечелят награди, осигурени от Международен панаир Пловдив –  мотофреза мини мотоблок, прецизна механична сеялка и резачка за дърва.

На снимката:  Международната селскостопанска изложба „Агра“ представя най-новите технологии и оборудване за земеделие и животновъдство. Тя ще се проведе от 5 до 9 март 2013 г. в Международен панаир Пловдив.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.