1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БФА е поискала да бъдат публикувани имената и документите, които доказват нарушения на фотоволатични централи

БФА е поискала да бъдат публикувани имената и документите, които доказват нарушения на фотоволатични централи

Снимка:

Министър Асен Василев: През февруари централи са работили на слънце по 32 часа в денонощието

Българската фотоволтаична асоциация (БФА) официално е поискала от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев незабавно да бъдат публикувани имената и документите, които доказват нарушения от страна фотоволатични централи, за които той съобщи тази сутрин в ефира на "Нова телевизия". По думите му само към едно ЕРП имало 50 присъединени такива централи, които подали данни, че през февруари са работили на слънце по 32 часа в денонощието.

В съобщение до медиите от организацията посочват, че ако това не се направи, "твърденията може да се приемат за опит за дискредитиране на най-прозрачния сектор в българската енергетика – производството на енергия от ВЕИ, което се извършва изцяло по силата на европейското и българското законодателство, а не по неясно при какви условия и мотиви". Публикуването на тези данни и предвидените мерки ще бъде в интерес както на добрия бизнес климат в страната, така и на цялото общество, подчертават от асоциацията.

От асоциацията искат "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "ЕВН България Електоразпределение" ЕАД, "Енерго–про Мрежи" АД, НЕК ЕАД и ЕСО ЕАД да предоставят информация кога са констатирали посочените нарушения, сигнализирали ли са своевременно за тях и до кой компетентен орган, както и точните мерки, предприети от тях за предотвратяването на извършването им.

От асоциацията още веднъж посочват, че държат законите да се спазват. "В тази връзка асоциацията настоява да бъдат посочени конкретните централи, които са в нарушение, ако действително има такива. В противен случай се налага изводът, че за тежкото състояние и всички проблеми в енергетиката на България по нелеп начин се обвиняват сектор ВЕИ и фотоволтаичните инсталации".

Българската фотоволтаична асоциация отново настоява данните за производството на всички производители на електрическа енергия в България, включително от конвенционални източници, да бъдат публични и достъпни в реално време.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.