1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Наводненията в Германия достигнаха драматични мащаби

Наводненията в Германия достигнаха драматични мащаби

Реки и потоци са излезли от коритата си, евакуирани са хиляди хора, създаден е кризисен щаб

Наводненията в южните и източните части на Германия тази нощ достигнаха драматични мащаби на фона на продължаващите вече няколко дни валежи, съобщи БТА.

Реки и потоци са излезли от коритата си, евакуирани са хиляди хора, създаден е кризисен щаб. Положението е особено тежко в Пасау и Розенхайм, а много училища в Бавария днес ще трябва да останат затворени. В Пасау толкова силно наводнение не е имало от късното средновековие (1501 г.), отбелязва ДПА. Тежко е положението и в провинция Саксония, където е обявена тревога.

"Трябва да приемем, че нивото на водите може да достигне и надмине равнището от голямото наводнение през 2002 година", посочиха властите на област Северна Саксония. Метеоролозите прогнозират, че дъждовете ще продължат, а в Централна Саксония има и авария в електрозахранването, от която са засегнати няколко хиляди души.

В Цвикау 18 000 души са евакуирани от центъра на града и положението е по-тежко от 2002 година. Подобна е и ситуацията в Кемниц. Заради критичното положение много училища ще останат затворени и в Саксония. Хиляди са евакуираните в провинция Тюрингия. Корабоплаването е спрямо по големи отсечки от реките Рейн, Майн и Некар, като в средното течение на Рейн се очакват още наводнения.

В съседните страни ситуацията също е тревожна, отбелязва ДПА. В Чехия бе обявено извънредно положение, което е в сила за цялата територия освен за района на Пардубице, каза премиерът Петър Нечас. В 50 чешки града е обявена най-високата степен на тревога. В Полша наводненията са засегнали предимно югозападната част на страната.

Речните води продължават да се покачват и в някои части на Австрия, като в много населени места е обявена евакуация. Ако нивото продължи да се повишава, е възможно до късния следобед нивото на Дунав да надмине височината на приливната вълна от 2002 година. Засега има сведения за поне един загинал човек, а двама са изчезнали.

В Швейцария жителите на много населени места са преместени към по-сигурни райони, въпреки че там положението се стабилизира, след като дъждовете спряха вчера сутринта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.