1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Трансродопи се казва най-новата туристическа карта на Родопите

Трансродопи се казва най-новата туристическа карта на Родопите

Маршрутът е разделен е на 17 отсечки (дни) от 11 до 53 км

Трансродопи се каза най-новата туристическа карта на Родопите, която ще бъде представена в сряда в столичен магазин за планинска екипировка. В нея има информация за вело и пешеходни маршрути, екопътеки, места за настаняване и хранене, върхове, надморски височини и изолинии, забележителности, защитени местности и панорамни точки.

Картата представя детайлно трансродопския маршрут за пешеходен и велотуризъм, който се разработва от 2011 г. от българо-холандския проект “Новото тракийско злато” и фондация “Къща за книги и приключения“.

Маршрутът тръгва от Триград и преминава на изток през Мугла, Стойките, Пампорово, Баните, язовир Кърджали, района на Студен кладенец, Ивайловград, Маджарово и завършва в Кърджали. Разделен е на 17 отсечки (дни) от 11 до 53 км. Седемнайсетте отсечки (дни) са т.нар “гръбнак” на маршрута. Освен него са описани и локални кръгови маршрути.

За прокарване на трасето, освен новите отсечки, са ползвани маршрути на сдружение “Байкария”, БТС, общински екопътеки.

“Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. По проекта работят български и холандски експерти по екотуризъм, устойчиво развитие,  биоразнообразие, дива природа и биологично земеделие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.