1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производители на тютюн от над 30 населени места в Гоцеделчевско започват протест

Производители на тютюн от над 30 населени места в Гоцеделчевско започват протест

Снимка:

Хората от бранша са принудени сами да търсят изход от ситуацията

Производители на тютюн от над 30 населени места в Гоцеделчевско започват протест. Заради неизкупения си тютюн протестиращите заплашиха да блокират основните пътища в селата и да спрат децата си от училище, информира БНР.

До решението се стигна след среща по инициатива на Съюза на производителите на ориенталски тютюни, продължила близо 2 часа. Официално го обяви кметът на Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Съюза.

На много места не е започнала още изкупната кампания. В повечето села, където проблемът е много тежък, започват протести, аналогичен на протеста във Вълкосел, изразяващ се в спиране на пътни артерии, палене на собствения тютюн и спиране на децата да учат. "Това е изключително тежка и радикална мярка действително. Това вече е решение на самите родители", каза Мименов.

Хората от бранша са принудени сами да търсят изход от ситуацията. Те са категорични, че фирмите, изкупуващи тютюн, искат да ги поставят на колене и да ги принудят да продават тютюна на 4 лева, което е три пъти под неговата себестойност. Предстои спешно да бъде проучен пазарът в съседна Гърция, както и възможността произведеният у нас тютюн да бъде продаден там от самите производители.

Според Мименов има и друга антикризисна мярка, която би имала спасителен ефект. "Излизам с официално писмо от Съюза на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюн до премиера, до парламента и до други институции, че ние действително искаме законова промяна за разрешение не на 100 процента, а на 10 процента от произведената продукция да се продава без акциз", обясни Мименов.

Заради проблемите с ниските изкупни цени на тютюна ще бъде въведена частична регулация на тютюневия сектор. Това заяви председателят на парламентарната икономическа комисия Йордан Цонев. Регулацията ще обхване изкупуването на тютюна, сключването на договорите с изкупвачите и сроковете за тяхната реализация.

Припомняме ви, че миналата седмица лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че до края на февруари трябва да са готови предложенията за промени в Закона за тютюна, които да защитят интересите на тютюнопроизводителите. Тогава ДПС застана зад един от първите протести на тютюнопроизводителите, които тогава блокираха пътя за Турция край Харманли.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.