1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Спряха дейността на два обекта за производство на дървени въглища в Шуменско

Спряха дейността на два обекта за производство на дървени въглища в Шуменско

Контрольори на РИОСВ са извършили проверка

Дейността на два обекта за производство на дървени въглища спряха след проверка контрольори на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Шумен. Става дума за цехове в селата Врани Кон и Илийно в община Омуртаг, съобщи Дарик радио.

Собственик на площадката във Врани кон е „Гюней" ООД. Там специалистите от екоинспекцията са установили, че дружеството не е спазило наредба в Закона за чистотата на атмосферния въдух. А именно, не е бил осъществяван емисионен контрол на атмосферния въздух. Според проверяващите това представлява продължително неизпълнение на задължения, произтичащи от нормативните актове по околната среда. За нарушението, което квалифицирано като административно, на дружеството е наложена санкция от 500 лева.

В Илийно площадката за производство на дървени въглища се експлоатира от „Феникс ММ" ООД - Търговище. Тук проверяващите са констатирали неизпълнение на предписания за неизградено съоръжение за пречистване на отпадъчните газови потоци към действащата инсталация. Издадената санкция за дружеството е в размер на 2000 лева.
Производствата и на двете дружества са спрени от 28 януари, вторник. Заповедите на РИОСВ могат да бъдат обжалвани в 14 дневен срок пред Административния съд в Шумен или пред министъра на околната среда и водите. Обжалването на заповедта не спира изпълнението й.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.